Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 1. 05:27 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Éjszaka eleinte még folytatódik a záporos, zivataros idő, majd szerdán reggel változóan felhős időre ébredhetünk, északon lehetnek kisebb záporok. A keleties szél gyenge marad, 11-16°C-ig hűl a levegő. Napközben némi napsütés mindenütt valószínű, emellett többször erősen megnövekszik a felhőzet, és nyugat felől többfelé várható zápor, zivatar, melyet helyenként felhőszakadás, jégeső kísérhet. A légmozgás gyenge lesz, ám zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek. 24-29°C közötti csúcsértékek valószínűek.

Csütörtökön reggel északnyugaton erősen, másutt változóan felhős lesz az ég, elszórtan kisebb záporok is lehetnek. Az Észak-Dunántúlon élénk, akár erős lökések is kísérhetik a szelet, 13 és 17°C közé hűl a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szerdán gyenge hidegfront érkezik. Ez erősíti az ízületi fájdalmakat és az emésztési panaszokat is. A gyomor- valamint epeproblémákkal küszködőket különösen megviselheti. Az erős északnyugati szél migrénes, fejfájásos tüneteket eredményez. Mindezek ellenére továbbra is marad a kánikula és a sok napsütéses óra, a megfelelő UV-védelemről tehát mindenképpen gondoskodni kell.

Közlekedésmeterológia

Szerdán az országban többfelé alakulhatnak ki záporok, gyenge zivatarok, melyek területén nedvessé, csúszóssá válnak az utak, legyünk óvatosak! A megélénkülő szél helyenként csökkentheti a járművek menetstabilitását! A derültebb tájakon az erős napsütés zavarhatja a vezetést, használjunk napszemüveget! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten a legmagasabb terhelés Zalaegerszegen, Békéscsabán és Veszprémben, a legalacsonyabb Tatabányán és Szekszárdon volt. A hét első felében még a fenyőfélék virágpora jelentette a legmagasabb terhelést, a hét közepétől azonban már a pázsitfűféléké. Az eperfafélék után most már a fenyőfélék pollenkoncentrációja is csökken – a nyári gyomok – a pázsitfüvek mellett még a csalánfélék, a lórom, az útifű és a kender – szezonja most már felváltotta a fákét. Heti országos összpollenszámát tekintve még ezen a héten is a fenyőfélék virágporából volt a legtöbb. A hét második felében és az állomások nagy részénél a héten már a pázsitfűfélék pollenszemeiből regisztrálták a legtöbbet – Békéscsabán és Miskolcon, illetve a hétvégén már Zalaegerszegen és Veszprémben is nagyon magas koncentrációban regisztrálták. Ismét felerősödött a csalánfélék pollenkoncentrációja, de lecsengőben van az eperfafélék szezonja. Végéhez ért a tölgy és a dió pollenszórása is. Országszerte virágzik a bodza – és bár rovarbeporzású növény, pollenkoncentrációja rövid időre lokálisan elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Fokozatosan erősödik a nyári gyomok – a lórom, az útifű és a kender – pollenszórása. Emelkedett a légkörben az allergén gombaelemek koncentrációja – Szekszárd és Tatabánya kivételével országszerte elérte a közepes szintet, 7 városban magas koncentrációt is mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!