Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 7. 05:19 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés A keddre virradó éjszaka folyamán nyugaton időnként, máshol viszont gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, az ország középső, északi és keleti területein továbbra is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Mérsékelt, zivatarok környezetében azonban időnként erős lesz a légmozgás. A minimumok 15 és 19°C között várhatóak. Napközben is folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás, melyeket helyenként, elsősorban az Északi-középhegység térségében kísérhet felhőszakadás, jégeső. A déli-délkeleti szelet időnként zivataroktól függetlenül is élénk lökések kísérhetik, a csúcshőmérsékletek 26 és 31°C között várhatóak.

Szerdán reggel keleten gyengén, máshol változóan, illetve erősen felhős időre ébredhetünk, helyenként - elsősorban a Dunántúlon - záporeső, kisebb zivatar is valószínű. Mérsékelt lesz a délkeleti szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 20°C között alakul.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Frontmentes, nyárias napunk lesz kedden is. A levegő magas páratartalma megterheli a szervezetet, fáradékonyabbnak érezzük magunkat, koncentrációs problémák merülhetnek föl, és fokozódik az izzadás is. Az erős UV-sugárzás ellen természetes anyagú, világos színű, szellős ruhadarabok viselése ajánlott. 11 és 15 óra között célszerű elkerülni a direkt napfényt, aki mégis a szabadban van, használjon naptejet!

Közlekedésmeterológia

Kedden az országban többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, melyek területén nedvessé, csúszóssá válnak az utak, legyünk óvatosak! A főként zivatarok környezetében megerősödő szél helyenként csökkentheti a járművek menetstabilitását! A napos időszakokban az erős napsütés zavarhatja a vezetést, használjunk napszemüveget! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 20. héten a hét közepén – főként szerdán és pénteken – volt a legmagasabb a pollenterhelés, mely a hétvégén jelentősen lecsökkent. Az állomások közül Miskolcon volt a legmagasabb a terhelés Tatabányán és Székesfehérváron a legalacsonyabb. A héten már teljes egészében a pázsitfűfélék virágpora jelentette a legmagasabb terhelést – mellettük a hét első felében még a fenyőfélék, csütörtöktől azonban már a csalánfélék pollenszemeiből volt a legtöbb. Tovább csökken a fák (eperfafélék, fenyőfélék) pollenszórása és erősödik a nyári gyomoké (pázsitfüvek mellett a csalánfélék, a lórom, az útifű és a kender), virágzik még az allergiások szempontjából kevésbé jelentős bodza, a bálványfa és már a hárs is. Országszerte a pázsitfűfélék virágporából regisztrálták a héten a legtöbbet. Napi koncentrációja a városok többségében elérte a nagyon magas szintet – Zalaegerszegen és Miskolcon több napra is – a legtöbb helyen pedig már egész héten a tüneteket okozó közepes koncentrációt vagy magasabb értékeket mértek. A hét második felében a pázsitfűfélék után országosan a csalánfélék pollenkoncentrációja volt a legmagasabb – összpollenszáma az előző hetinek háromszorosa volt, Pécsett virágporából a pázsitfűfélékénél is többet detektáltak. Napi koncentrációja országszerte elérte a tüneteket okozó szintet, sőt Mosdóson és Pécsett pénteken magas szintet mértek. Felére csökkent a fenyőfélék virágporának mennyisége – magas szintet már csak Gyöngyösön, Miskolcon, Nyíregyházán és Salgótarjánban monitoroztak, legfeljebb egy-két napon Erősödött az útifű és a lórom pollenszórása – előbbiből Pesten és Kecskeméten vasárnap kivételével egész héten közepes szintet mértek, utóbbit pedig Salgótarjánban már magas koncentrációban regisztrálták. A kender virágporának mennyisége Pesten a közepes, Győrött már a magas szintet is elérte. Az eperfafélék pollenszemeiből közepes szintet csak a hét első napjaiban és csak Pesten, Miskolcon, illetve Pécsett mértek, több városban már nem volt jelen a csapdában. A bodza virágporát a városok nagy részében tüneteket okozó mennyiségben regisztrálták, a bálványfa pollenkoncentrációja még csak Pécsett és Miskolcon érte el ezt a szintet. A legtöbb városban már megjelentek a csapdákban a hárs pollenszemei – azonban tüneteket okozó szintet a héten még sehol nem mértek. A kültéri allergén gombaelemek mennyisége jelentősen emelkedett – az állomások nagy részénél magas, illetve nagyon magas szintet mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!