Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 9. 05:07 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtök hajnalban hidegfront éri el hazánk területét. A hajnali órákban főleg az északnyugati országrészben élők számíthatnak zivatarok kialakulására. A szél a Kisalföldön északnyugatira fordul, megerősödik, időnként viharossá fokozódik, máshol az országban többnyire még mérsékelt lesz a délnyugati szél. A minimumok 13 és 18°C között alakulnak. Napközben többször erősen megnövekszik a felhőzet, főleg keleten, északkeleten alakulnak ki még záporok, zivatarok, a Dunántúlon a felhőátvonulásokból kisebb esőre, záporesőre számíthatunk. A szél mind nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul, többfelé megerősödik, főként a Kisalföldön viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 19 és 23, keleten még 24 és 28°C között alakul.

Pénteken reggelig főleg a keleti megyékben számíthatunk további esőre, záporokra, esetleg egy-egy zivatarra is, de másutt is sok lesz felettünk a felhő. A Dunántúlon és északkeleten erős lesz a szél, a minimumok 9 és 14°C között várhatóak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön gyenge hidegfront vet véget a fülledt időnek. Emiatt erősödnek a reumás és a migrén jellegű fájdalmak. A frontra érzékenyek tompaságot tapasztalhatnak, lassulnak a reflexeik, aluszékonyabbnak érezhetik magukat. Az ország keleti részén jégeső, felhőszakadás is kialakulhat. A nedves, hideg levegő negatívan hat a szív- és érrendszeri problémákkal küszködőkre. A viharos északnyugati szél fejfájást okozhat.

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön az országban elszórtan számíthatunk zápor, zivatar, eső kialakulására, melyek területén nedvessé, csúszóssá válnak az utak, legyünk óvatosak! A megerősödő, a Dunántúlon néhol viharos lökésekkel kísért szél helyenként csökkentheti a járművek menetstabilitását! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 20. héten a hét közepén – főként szerdán és pénteken – volt a legmagasabb a pollenterhelés, mely a hétvégén jelentősen lecsökkent. Az állomások közül Miskolcon volt a legmagasabb a terhelés Tatabányán és Székesfehérváron a legalacsonyabb. A héten már teljes egészében a pázsitfűfélék virágpora jelentette a legmagasabb terhelést – mellettük a hét első felében még a fenyőfélék, csütörtöktől azonban már a csalánfélék pollenszemeiből volt a legtöbb. Tovább csökken a fák (eperfafélék, fenyőfélék) pollenszórása és erősödik a nyári gyomoké (pázsitfüvek mellett a csalánfélék, a lórom, az útifű és a kender), virágzik még az allergiások szempontjából kevésbé jelentős bodza, a bálványfa és már a hárs is. Országszerte a pázsitfűfélék virágporából regisztrálták a héten a legtöbbet. Napi koncentrációja a városok többségében elérte a nagyon magas szintet – Zalaegerszegen és Miskolcon több napra is – a legtöbb helyen pedig már egész héten a tüneteket okozó közepes koncentrációt vagy magasabb értékeket mértek. A hét második felében a pázsitfűfélék után országosan a csalánfélék pollenkoncentrációja volt a legmagasabb – összpollenszáma az előző hetinek háromszorosa volt, Pécsett virágporából a pázsitfűfélékénél is többet detektáltak. Napi koncentrációja országszerte elérte a tüneteket okozó szintet, sőt Mosdóson és Pécsett pénteken magas szintet mértek. Felére csökkent a fenyőfélék virágporának mennyisége – magas szintet már csak Gyöngyösön, Miskolcon, Nyíregyházán és Salgótarjánban monitoroztak, legfeljebb egy-két napon Erősödött az útifű és a lórom pollenszórása – előbbiből Pesten és Kecskeméten vasárnap kivételével egész héten közepes szintet mértek, utóbbit pedig Salgótarjánban már magas koncentrációban regisztrálták. A kender virágporának mennyisége Pesten a közepes, Győrött már a magas szintet is elérte. Az eperfafélék pollenszemeiből közepes szintet csak a hét első napjaiban és csak Pesten, Miskolcon, illetve Pécsett mértek, több városban már nem volt jelen a csapdában. A bodza virágporát a városok nagy részében tüneteket okozó mennyiségben regisztrálták, a bálványfa pollenkoncentrációja még csak Pécsett és Miskolcon érte el ezt a szintet. A legtöbb városban már megjelentek a csapdákban a hárs pollenszemei – azonban tüneteket okozó szintet a héten még sehol nem mértek. A kültéri allergén gombaelemek mennyisége jelentősen emelkedett – az állomások nagy részénél magas, illetve nagyon magas szintet mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!