Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 14. 05:01 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés A keddre virradó éjszaka során az ország nagy részén kevés felhőre, csapadékmentes időre készülhetünk, csupán a középső területeken lehet időnként több felhő néhol esetleg záporral. Mérsékelt marad a légmozgás. 11 és 17°C közé csökken a hőmérséklet. Napközben elsősorban a Dunántúlon és északon számíthatunk záporok, akár zivatarok kialakulására, míg keleten-délkeleten több órás napsütés várható. A szelet a Kisalföldön és északkeleten időnként élénk lökések kísérhetik, a maximumok 24 és 28°C között várhatóak.

Szerdán reggel többnyire közepesen vagy gyengén felhős lesz az ég felettünk, csapadéktól nem kell tartanunk. Mérsékelt szélre, 12 és 16°C közötti minimumokra van kilátás.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hétvégén kellemes idő ígérkezik, nem kell fronthatással számolnunk. A folyamatos légmozgásnak köszönhetően kiváló a levegő minősége, így a légzőszervi panaszokkal küszködőknek is érdemes sok időt tölteni a szabadban. A visszaesett hőmérséklet ellenére a déli órákban erős UV-sugárzás várható, ezért nem szabad útra kelni fényvédő krém és napszemüveg nélkül. A folyadékpótlásról is gondoskodjunk!

Közlekedésmeterológia

Kedden napközben az ország túlnyomó részén kedvező közlekedési körülményekre számíthatunk, a nyugati országrészben az időnként megélénkülő szél csökkentheti kissé a járművek menetstabilitását. Nyugaton és északon fordulhatnak elő néhol záporok, gyenge zivatarok, melyek környezetében nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak. A napsütéses időben érdemes vezetés közben naszemüveget viselnünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 22. hetet az előző hetekhez képest alacsonyabb, a korábbi évek ezen időszakához képest azonban magasabb pollenterhelés jellemezte. A legmagasabb napi átlagértékeket kedden és csütörtökön mérték. Az állomások közül Miskolcon volt a legmagasabb a terhelés, Tatabányán a legalacsonyabb. A hét végén a pázsitfűfélék szezonját lassan már a csalánfélék szezonja váltotta fel – a fűfélék pollenkoncentrációja tehát előző heti csúcs után már csökkenőben van, virágpora azonban őszig még folyamatosan jelen lesz a levegőben a többi nyári gyoméval együtt (útifű, lórom, kender, ernyősvirágzatúak, libatopfélék). A múlt heti csúcs után csökkent a bodza pollenszórása, csúcsidőszakában van a hárs és a bálványfa virágzása. A héten összességében még a pázsitfűfélék virágporából regisztrálták a legtöbbet, azonban már inkább csak a hét első felében és már nem is minden állomáson – pollenszórásuk tehát fokozatosan csökken: nagyon magas szintet már csak Miskolcon ért el, azonban minden állomáson mértek magas vagy legalább közepes koncentrációt. Virágporuk tüneteket okozó mennyiségben a nyár végéig még folyamatosan jelen lesz a levegőben. Fokozatosan erősödik a csalánfélék pollenszórása – virágporuk a hét végén országos összesítésben nagyobb mennyiségben volt jelen a csapdákban, mint a pázsitfűféléké, illetve néhány állomáson (Mosdós, Pécs, Veszprém, Győr) már heti összpollenszámuk is magasabb volt. Napi koncentrációjuk Mosdóson, Pécsett és Szekszárdon nagyon magas szintet ért el. Jelentősen lecsökkent a fenyőfélék pollenkoncentrációja – magas szintet sehol, közepeset is csak 7 városban mértek. Kis mértékben csökkent az útifű, a lórom és a kender virágporának mennyisége – inkább az esős idő következtében, pollenszórásuk ugyanis még a nyár végéig tart. Emelkedett a hárs pollenkoncentrációja – Salgótarjánban és Zalaegerszegen elérte a tüneteket okozó közepes szintet. A héten tetőzött a bálványfa pollenszórása – koncentrációja Nyíregyházán egy napra elérte a magas szintet és még másik 6 városban mértek közepes szintet. A bodza virágporából már csak a hét első felében mértek tüneteket okozó közepes koncentrációt és már csak 5 állomáson. A légköri allergén gombaelemek mennyisége – főként a Cladosporiumé – emelkedett: a hét második felében 7 városban is elérte a nagyon magas szintet.

Kövessen minket a Facebookon is!