Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 17. 11:14

Múzeumok Éjszakája: barátkozás a Barátoknál

Múzeumok Éjszakája: barátkozás a Barátoknál
Második alkalommal csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz a kecskeméti Porta Egyesület a Wojtyla-központtal és a Szent Miklós-templom hívő közösségével közösen. Az elmúlt évhez hasonlóan a Barátok temploma Fioretti-udvarában irodalmi, kulturális programokkal és egy „történelmi sétával” várják az érdeklődőket. Újdonságként az „éjszakázók” a templom eddig rejtett zegzugaiba is betekinthetnek, megismerve ezzel az ősi titkokat.

A város legrégebbi közösségi pontján, a Barátok templománál 18 órakor kezdődnek a programok. Néhány órára beköszönt a költészet és a történelmi eseményekkel fűszerezett irodalom. Elsőként a Porta Kiadó könyvei és szerzői sorozat keretében dr. Szabó Attila levéltáros, történész Hogy éltek a kecskeméti barátok? című könyve lesz a fókuszban, melyből bárki megismerheti a templom és a rendház ősi titkait. Ezúttal azonban nem a pódium előtt, a székeken ülve, hanem egy templom körüli séta keretében. Szabó Attila „idegenvezetésével” a látogatók a templom – alatti és feletti – eddig még nem látott részeit is érintve felidézik az egykoron az ódon falak között élő ferencesek életét. A templomon kívül a résztvevők a történelmi bejárás során érintik a szomszédos Kodály Intézetet, ahol egykoron éltek a ferencesek, majd a templomot megkerülve a végén megérkeznek a Romkerthez, melynek helyén évszázadokkal ezelőtt a Szent Mihály-kápolna állott.

19 órától a résztvevők találkozhatnak Bozók Ferenc piarista szerzetes költővel, akinek legújabb, Szilveszteri gótika című kötete aznap érkezik meg a nyomdából, így a múzeumi éjszakázók elsőként vehetik kézbe. Az irodalmi találkozásnak – mely egyáltalán nem idegen a hely szellemétől – díszvendége lesz Buda Ferenc, Kossuth-díjas költő és dr. Bábel Balázs érsek.

A könyvpremiert a Vox Fidelitas kórusműsora színesíti, majd őket követi 20 órától egy különleges formáció, a Melody Man. A zenés produkciók után 20 órától egy tárlatra invitálják a résztvevőket a templom udvarából nyíló Porta-díszterembe. Varázslatos Kiskunság címmel a Kefag Zrt. bugaci alkotótáborának festményeiből összeállított válogatást dr. Turai Gábor Kamil esztéta ajánlja majd a közönség figyelmébe. Ezt követően 21 órától a már tavaly is nagy sikert aratott H.A.N.G. Duó ad – a hely szellemiségéhez illeszkedő – koncertet.

Mindeközben a tervek szerint 20.30-kor kezdődik Kecskemét zamata, íze, híre: Táltos, Regős, Bűbáj, Virtus, Csízió címmel a Dimenzió Borászat borkóstolója. A Város Bora kitüntetést már elnyerő borászat vezetője, Kovácsné Drabant Katalin személyesen is részt vesz a programon. Az ismert borász mint 2011 Virágembere is emeli majd a gasztronómiai program színvonalát.

A Barátok bisztróban pedig minden vendég ízelítőt kaphat olyan ínyencségekből, amelyeket a szerzeteseknek köszönhet a világ, többek között a kecskeméti ferenceseknek is. Így például megkóstolhatják a papi ürömöst, a szerzetesi pálinkát, a barátfülét, a püspökkenyeret és a papsapkát.

Végül az estet Hajdú Laci vezetésével a Spreading Formation koncertje zárja.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház