Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 18. 17:28

Június 17. LYONI VÉRTANÚK: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Június 17. LYONI VÉRTANÚK: Szentek közössége a Wojtyla Házban
A lyoni vértanúkról való megemlékezés ma kiegészült az örömteli hálaadással: június 11-én, pünkösd vigíliáján megalakulhatott Krakkó-Lagiewnikiben a Karol Wojtyla örökségét ápoló szervezetek, intézmények világszövetsége, melynek alapítói között ott tudhatjuk intézményünket is. Az ez alkalomból rendezett ünnepi ebéden köszönthettük a főplébánia és a Barátok temploma egyházi vezetői mellett a KTE kupagyőztes futballcsapatának képviselőit. Így egy focistánk hitvallása után atyai vezetéssel mondhattuk el az asztali áldást, s az akasztói halászlé még az evangélium kenyér- és halszaporító csodájának felidézésére is alkalmat adott…

     A ma ünnepelt negyvennyolc vértanút Marcus Aurelius római császársága alatt végezték ki Lyonban. A kegyetlenkedés oka az idegengyűlölet volt. E korai keresztények idegenek voltak származásukat tekintve: görögök – szírek a gallok központjában. De idegenek voltak lelkületükben, szokásaikban is, hisz nem tisztelték a pogány isteneket, köztük az imádott Augustus császárt, kinek augusztus hónapban Lyonban áldozatokat mutattak be gladiátorjátékokkal, vásárral kísérve. Így az égi büntetésnek tartott aszályért az „istentelen” keresztényeket vádolták. Bűnbakokká tették őket elfogott pogány alkalmazottaik hamis vádjai is csecsemőgyilkosságaikról és vérfertőző kicsapongásaikról.

    Az üldözött keresztényeket rettenetes kínzások során végezték ki. Utolsóként Blandina rabszolganőt, kit testi gyengesége ellenére reggeltől estig váltott hóhérok gyötörtek kimerültségük s tanácstalanságuk miatt. Blandinát végül lefejezték, s testét társaiéval együtt közszemlére téve napokon át temetetlenül hagyták.

    Így tettek tanúságot e bátor és állhatatos mártírok, hogy Istenért még a legszörnyűbb halált is érdemes vállalni. Adja meg az Úr mindnyájunknak bátor és állhatatos szolgálatának kegyelmét!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház