Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 20. 17:06

KEDVEZŐEN MEGÍTÉLVE: Karol Wojtyla lelki műhelyében (9.)

KEDVEZŐEN MEGÍTÉLVE: Karol Wojtyla lelki műhelyében (9.)
A Wojtyla Ház legaktívabb vendégeit június 20-án a díszteremben érte a munkatársak elmélkedő imakörének kezdete: a holnapi születésnap ajándékait csomagolták. Segítségük elismeréseként ma ők is bekapcsolódhattak elmélkedésünkbe. Ezúttal hozzászólásaikkal és kérdéseikkel gazdagítottak minket – előre jelezve a nap legújabb fejleményét, a vendégek hitoktatásának tervét. Eddigi tapasztalataink alapján erről kedvező ítéletet alkothattunk!

     Az emberi természet egyik legmélyebben gyökerező gyoma, az ítélkezés, nem azonos az emberlét méltóságát adó, értelmünkből fakadó ítéletalkotással, a helyes és helytelen közti döntéssel. A dolgok értelmünkből fakadó, tárgyilagos és nélkülözhetetlen megítélésétől az ítélkezést annak elfogult, érzelmi indíttatása különbözteti meg, amit a velejáró belső feszültség mindenkor jelez. Az ítélkezés gyökere az önzés: saját érdekeink „gerendájától” eltorzítva látjuk a világot, társaink ártatlan tetteiben is rettentő sértéseket gyanítva… s mikor kiderül a félreértés, ott marad a valóban rettentő szégyen, hisz gonosz feltevéseinkkel saját magunkat jellemeztük. A szégyen mellett az ítélkezés bizalomvesztéshez is vezet, hisz másokról mondott rossz szavaink után ki merné előttünk őszintén feltárni saját gyengeségét? Az ítélkezés tehát súlyos károkat okoz az ebben vétkezőnek, de az általa elítéltnek is. Különösen, ha az ítélet nem marad rejtett gondolat, hanem kibeszélik. A hír ugyanis valóban szárnyon jár, jóvátehetetlen bajokat okozva annak, akit a 8. parancsolat ellenére becsületében megkárosítottak. Az ítélkezés veszélyes hallgatóira is, mivel botránkoztat: hasonló vétekre, együttes ítélkezésre csábítva. Valóban a Szentlélek bölcsességére van szükség ahhoz, hogy egy ilyen helyzet kelepcéjéből az ember épen kijusson. Márpedig az ítélkezést minden módon el kell kerülnünk! Jézus világosan figyelmeztetett a tétre: Isten másokkal szembeni mércénket fogja ránk vonatkoztatni az örök ítéletkor.

 

 

Napi evangélium: Mt 7,1-5

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek! Amilyen ítélettel ítélkeztek, olyannal fognak fölöttetek is ítélkezni, és amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek majd nektek is. Miért látod meg embertársad szemében a szálkát, a magadéban meg nem veszed észre a gerendát? Vagy hogyan mondhatod embertársadnak: „Hadd vegyem ki szemedből a szálkát!”, holott a te szemedben gerenda van? Képmutató! Vedd ki előbb a saját szemedből a gerendát, és csak azután láss hozzá, hogy kivedd embertársad szeméből a szálkát!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház