Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 21. 17:06

Június 21. GONZAGA SZENT ALAJOS: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Június 21. GONZAGA SZENT ALAJOS: Szentek közössége a Wojtyla Házban
Ebédre gyűlt vendégeinket tájékoztattuk hitoktatásuk tervéről, s kiosztottuk az igényfelmérő lapokat. Többen már ma jelezték tanulási szándékukat, így reménytelve várjuk a holnapi jelentkezés eredményét. A jezsuita növendékként elhunyt Szent Alajos érdemeire tekintve, az ő közbenjárását kértük a vendégeinknek felkínált hittani tanulmányok vállalásához s az azokban való kitartáshoz.

     Kisebb birtokú grófi család elsőszülötteként két út állt előtte: a katonai vagy az egyházi pálya. Édesapja kívánságára a világi úton indult el. A toscanai nagyhercegnek, majd a mantovai hercegnek, végül a 16. század legnagyobb uralkodójának, a spanyol királynak lett udvari apródja. Madridba családja is követte Itáliából, s mert édesapja játékszenvedélye anyagi nehézségekbe sodorta őket, az akkor 14 éves Alajos járt közben leveleivel a rokonok támogatásáért. Spanyolországban érlelődött meg benne a jezsuita szerzetesség gondolata, melyet édesapja olyannyira ellenzett, hogy fiát inkább egy éves itáliai utazásra küldte, remélve, hogy a kalandok visszatartják őt elhatározásától. Nem így történt.

    Alajos lemondott elsőszülötti jogairól öccse javára, s Rómában jezsuita növendék lett. Szorgalma és tehetsége láttán tanárai fényes tudományos karriert jósoltak neki, miközben családja is elismerte őt döntőbíróként vitás ügyeiben.

    Rómában azonban a nagy éhínséget gyógyíthatatlan pestisjárvány követte, mely során az önkéntes ápolást vállaló Alajos is megbetegedett. Több hónapig húzódó lázbetegsége során édesanyját vigasztalta leveleiben, majd 23 évesen elhunyt.

          

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház