Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 22. 11:16

Kecskemét szabályozási terve bárki által elérhető az interneten - Egyszerű, közérthető, naprakész

Kecskemét szabályozási terve bárki által elérhető az interneten - Egyszerű, közérthető, naprakész
Nem kell többé a hivatalban kilincselni, ha valaki kiszemel Kecskeméten egy telket, és kíváncsi annak beépíthetőségére, övezeti besorolására vagy méreteire. A naprakész információk bármikor, bárki által elérhetőek a www.kecskemet.hu honlapon. A lehetőség – annak ellenére, hogy még nem lett meghirdetve - máris sokak érdeklődését felkeltette. A weboldal átlagos napi látogatottsága 200 körüli. A napokban az új szolgáltatásról hivatalos értesítést kapnak a hivatal partnerei (kamarák, építészek, földmérők, civil szervezetek).

Kecskemét – jelentős város- és hivatalvezetői támogatással - 2008-tól fokozatosan fejleszti a térinformatikai rendszerét. Ennek köszönhetően a polgármesteri hivatal dolgozói a belső hálózaton keresztül már 2009-től hozzáférhetnek a szabályozási tervhez és egyéb térképi alapú információkhoz (pl.: választási térkép, orvosi körzetek, címpontok, nyilvántartások stb.) Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy a legkülönbözőbb, naprakész információkat tartalmazó fóliákat raknak a térképekre úgy, hogy amennyiben szükséges, akkor rá lehet keresni például csak a közművekre, csak a házakra, csak a fákra, vagy szabályozási vonalakra, védett épületekre. Tehát a kívánt információ adat szabadon választható. A rendszert a hivatal folyamatosan fejleszti, hiszen mára nyilvánvalóvá vált, hogy az nagyban megkönnyíti a munkát. Szakemberek egyébként azt vallják: ilyen komplexen működő térinformatikai rendszer Magyarországon még csak elvétve  található. 

A hétköznapokban az is bebizonyosodott, hogy az ügyfeleknek tetszik a rendszer, és ez adta az ötletet a hivatal vezetésének: miért ne használhatná bárki ezt a lehetőséget, legalábbis azokat az információkat, amelyek a nyilvánosságra tartoznak, és nem sértenek személyiségi jogokat.

-                    Ha például valaki kiszemel magának egy telket, akkor azonnal megnézheti, hogy annak mekkora a széle, a hossza, a beépíthetősége, milyen övezeti besorolása van, védett-e a rajta lévő épület – mondja Öveges László főépítész. - Azt ugyan senkinek sem tanácsoljuk, hogy ennyi információ alapján gazdasági döntést hozzon egy ingatlannal kapcsolatosan, de az alapinformációkat megszerezheti. Egy építész munkájához szintén nagy segítséget nyújthat. Nem kell pusztán emiatt bejönni a hivatalba, nincs félreértés. Az információk rendkívül egyszerűen elérhetőek: a www.kecskemet.huhonlap nyitólapján ott a szembetűnő „Szabályozási terv webtérkép” arra rákattintva a látogató egy teljesen hétköznapi, könnyen kezelhető weboldalon találja magát. Ha azt elmenti a kedvencek közé, akkor legközelebb még a város honlapjára sem kell felmennie.

Most, első körben a nyilvánosság számára csak a szabályozási terv elérhető, de igény esetén a rendszer bővíthető. Folyamatosan frissül, gyors, könnyen használható, címkereső és helyrajzi szám kereső szolgáltatásokkal ellátott.

A polgármesteri hivatal munkáját segítő térinformatikai fejlesztések eddigi legfontosabb állomásai:

·          2009 nyarán készült el a város 3D légi felvétele és ortofotója

·          2010 tavasz elején megtörtént a légi felvétel kiértékelése (utak, burkolatok, közterületi tárgyak stb.)

·          2011-ben elkészült a Főépítészi Osztály térinformatikai nyilvántartási rendszere

Kövessen minket a Facebookon is!