Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 22. 15:33

A MEGKÜLÖNBÖZTETÉS AJÁNDÉKA: Karol Wojtyla lelki műhelyében (11.)

A MEGKÜLÖNBÖZTETÉS AJÁNDÉKA: Karol Wojtyla lelki műhelyében (11.)
A várt karitász-adományok érkeztének örömével gyűlhettünk ma össze – egy vendégünk ajándék virágcsokra körül. Mindezek mellé azonban még a jó és rossz megkülönböztetésének képességét is kértük a Szentlélektől…

     Üdvösségünket nemcsak saját rosszra hajló természetünk, hanem embertársaink is gátolják félrevezető nézeteikkel. Jézus óvása a tévtanítóktól sajnos ma is időszerű. Elég bemenni egy könyvesboltba, hogy a legkülönbözőbb „üdvözítő” vallási, filozófiai és pszichológiai felfogásokkal találkozzunk, melyek gyakran távoli képviselői tanaik igazát Krisztusra és a Bibliára hivatkozva hirdetik a keresztény kultúrkörű Európában. Valójában a kereszténységgel ellentétesek. Megtévesztenek, mint a báránybőrbe bújt farkasok.

     A Krisztus-hit lényege a kereszt. Az áldozat teológiája az egész teremtett világba bele van írva: a mag előbb elrothad, hogy új növénnyé sarjadon. Az ember előbb meghal, hogy feltámadjon… Más rendszerek azonban éltetik az  én-t, központba állítva szépségét, egészségét, sikerét, vagyonát – éppen ezeket pusztítva el keresésükkel. Ezért az evilági érdekek felől közelítő tanokról bizton tudható, hogy nem Krisztustól valók.

     Jézus korában az üdvözítő tanokat még nem annyira könyvekből, inkább személyesen képviselőiktől ismerték meg. Így a tanítások isteni eredetét hirdetőik életéből is meg lehetett és kellett állapítani. Hisz a tévtanítás, bár felülről valónak tűnhet, valójában eltávolít az üdvösség útjáról. A döntést segítő „gyümölcsök” a cselekedetek, melyek – a hirdetettől olykor különböző – valós hit, meggyőződés „fájáról” fakadnak. A lelke mélyén magáért élő embernek tettei is erről árulkodnak…

    A keresztény hit Krisztusra épül, kinek evangéliumok által bemutatott élete, szeretetből vállalt áldozata tanúskodik tanai isteni eredetéről. Követésére vállalkozva azonban nekünk is életükkel kell bizonyságot tennünk az általuk továbbvitt tanítás igazságáról, s jaj nekünk, ha tetteink nem válnak Isten dicsőségére!

    A jó és rossz megkülönböztetésének ajándékáért, és a felismert igazság életünkben való megvalósításáért imádkoztunk, hogy Krisztus méltó tanúi lehessünk.

 

Napi evangélium: Mt 7,15-20

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Óvakodjatok a hamis prófétáktól! Báránybőrben jönnek hozzátok, belül azonban ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek fel őket. Szednek-e a tövisről szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét? Így minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, sem a rossz fa nem teremhet jó gyümölcsöt. Minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágnak, és tűzre vetnek. Tehát: gyümölcseikről ismeritek fel őket.”

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház