Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 22. 17:39

Elismerésre méltón

Elismerésre méltón
Építészt tervezni elvétve kér fel úgy valaki, hogy meglátja a cégérét egy irodaház falán, vagy a hirdetését egy újságban. Mert ez az a szakma (művészet), ahol az általa már megálmodott és megvalósult épületek a leghatásosabb referenciák. A méltán népszerű, kecskeméti Ybl-díjas építészének, dr. Farkas Gábornak sem kell régóta a hírverés, hiszen számtalan általa tervezett, gyönyörű épületre tekintve bólinthatunk – vérmérsékletünk szerint: - elismerően vagy irigykedve. Valószínűleg a Bugac Puszta Kft. illetékesei sem sokat hezitáltak, amikor eldöntötték, hogy új rendezvényházuk tervezését a Farkas Építésziroda Kft.-re bízzák. Hiszen e társaság névadójához több, a hagyományos népi építészet formai világát idéző, elismerő bólintásra méltó épület tervezése kötődik a bugaci pusztában. Aki lapunknak elmondta:

 

- Kedvező helyzetben – ahogy e bugaci rendezvényház esetében is történt – úgy keres meg bennünket a megrendelő, hogy elmeséli vagy leírja a funkcionálisan meghatározott épületről az elképzeléseit. Amikre legtöbbször azt szoktam mondani, hogy ugyanilyen lesz, csak egészen más. Mert a mi irodánk feladata az, hogy az ügyfeleink által elképzelt beruházás technikailag és esztétikailag a lehető legjobb összhangban valósuljon meg – árulta el az Alföldi Naplónak a neves építész. – Azután jön a kompromisszumok sora, hiszen szabványok, előírások sokasága nehezedik minden megálmodott beruházásra. Más a követelmény egy egészségügyi intézmény, más egy vendéglő, más egy családi ház (stb.) esetében.

- Ennek a bugaci rendezvényháznak az ékessége a tetőzete. De sokat vitáztunk arról Barta Lajos és Bajnóczi Sándor tervező kollégáimmal, hogyan lehet belülről statikus és esztétikus egyszerre ez az egyedi tetőszék. Mert a környezet itt is egyszerű külső formát követelt, és a hangsúly a belső térre koncentrálódott. Ami nem csoda, hiszen ma már az úgynevezett népi építészet csak a racionalitás, az új technikai elvárások útján követhető nyomon.   

- Le a kalappal a Free Line Építőipari Kft., illetve annak építésvezetője előtt, aki őszinte szakmai érdeklődéssel navigálta ezt a kivitelezést – mondta a neves építész. - Ahogy az általuk foglalkoztatott ácsokról is csak elismeréssel szólhatok, hiszen egy-két kérdéstől, problémától eltekintve, csodálatosan megvalósították, amit mi megálmodtunk. 

Kövessen minket a Facebookon is!