Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 23. 12:54

A kecskeméti könyvkötészet mesterei

A kecskeméti könyvkötészet mesterei
Az életműdíjjal is kitüntetett Tarapcsik Dinasztia már 1823 óta dolgozik a könyvkötő szakmában. Idősebb Tarapcsik Sándor, aranykoszorús könyvkötő mester, iparművész, a Kecskemét és Vidéke Ipartestület alelnöke 48 éve, ifjabb Tarapcsik Sándor, a cég tulajdonosa 16 éve dolgozik a szakmában. Már minden díjat elnyertek, amit a szakmában el lehet.

 

– Cégünk a könyvkötészeten kívül vállalja egyedi bőr és bársony mappák, oklevél és plakett tartók, éremdobozok elkészítését, reklámanyagok (tollak, öngyűjtők, kulcstartók, szalvéták, emblémák) nyomását is nyilatkozta lapunknak ifjabb Tarapcsik Sándor. - Ezen kívül természetesen szakdolgozatok, diplomamunkák, doktori disszertációk kötését rövid határidővel elvégezzük. Erre külön is büszkék vagyunk, mert hagyományos kötéssel, egy ma már feledésbe merült technikával dolgozunk.

A Tarapcsik könyvkötészet sok híres embernek dolgozott már (köztük II. János Pál pápának és az ENSZ főtitkárának), és több mint 27 éve a Parlament könyvtárának, illetve a minisztériumoknak a megrendelési is rendszeresek.

- A könyvkötészet és a nyomdaipar sokat köszönhet a papságnak, sok különleges technikát, szakmai fortélyt találtak fel. Mint a márványmetszés, ami a ferences rendi papság technikája. De említhetném a barátfűzést - a könyv lapjainak, illetve íveinek összefűzési technikáját -, vagy az aranymetszést is, amikor a könyv széleit aranyfüst lemezzel égetik – számolt be a náluk is használatos technikákról idősebb Tarapcsik Sándor. Az aranykoszorús könyvkötő mester büszkén beszélt arról is, hogy egyik tanítványa első lett az Országos Szakmai Versenyen. Vagyis a hagyományos kecskeméti könyvkötészet, még jóideig nem vész feledésbe.

A könyvkötészet továbbra is várja régi és új ügyfeleit.

Tarapcsik Dinasztia

6000 Kecskemét, Mária u 7.

Tel./Fax:             76/320-747      

Mobil: 06-30/9856-882, 06-30/9389-448

www.tarapcsik.hu

Nyitva tartás: H-Cs.: 7-16h, P.: 7-15h.

Kövessen minket a Facebookon is!