Április 25. csütörtök, Márk
Hírek, események 2011. június 23. 13:00

Egyházak és elesettek támogatói

Képgaléria
Egyházak és elesettek támogatói
A kecskeméti Wojtyla Barátság Központban járt a napokban Kató Aladár, a Tondach Magyarország Zrt. vezérigazgatója. Nem érkezett üres kézzel: ebédet hozott a ház gondozottainak. - Az eredeti terv az volt, hogy én főzök a ház konyhájában az általam hozott alapanyagból – nyilatkozta lapunknak. - Kiderült azonban, hogy a helyszínen nincsenek meg ehhez a feltételek. Így egy kiváló sertéspörkölthöz állítottuk össze a nyersanyagot, amit a csornai Zöldfa Étterem vezetője, Kozma Csaba és szakácsai főztek meg. Magánemberként tett felajánlásomat kiegészítve, a Tondach biztosította a desszertet, a savanyúságot és a kenyeret.

 

- Milyen kapcsolat fűzi önt és a céget a Wojtyla Barátság Központhoz?

- Személyes jó kapcsolatunk alakult ki Farkas P. József úrral, a ház vezetőjével, ami onnét datálódik, hogy a felújítás során a Tondach adományozta erre a házra a tetőcserepet. Én magam mindig pártoltam a karitatív vállalásokat, ráadásul a névadót, II. János Pált is rendkívül nagyra tartom. Az itt tapasztaltak alapján úgy döntöttem, hogy – kifejezve elismerésemet – egy napra személyesen látom vendégül azt a 100-120 főt, akiknek az étkezéséről a ház gondoskodik. Keresztény ember vagyok, neveltetésemből adódóan is szükségét érzem annak, hogy lehetőségeimhez mérten felelősséget vállaljak a rászoruló embertársaimért. Az én családomban erre mindig figyelmet fordítottak. Hálát adok a sorsnak, hogy van miből adnom. Annál is inkább, mert ez nem volt mindig így. A háború után volt egy időszak, amikor nagyon szegény sorban éltünk. Az egész családra jellemző szorgalomnak köszönhetjük, hogy valamennyien sikereket értünk el a saját területünkön.

- Az általam vezetett Tondach Magyarország Zrt. egy konszern tagja, ami Közép-Európa 10 országában, ausztriai központtal tevékenykedik. Éves szinten 5,5 millió négyzetméter tetőcserepet gyártunk, tevékenységünk három telephelyhez kötődik: Békéscsabán mintegy 300 embert foglalkoztatunk, ami a teljes létszám kétharmadát teszi ki. Itt épült fel két évvel ezelőtt Európa legkorszerűbb cserépgyára, amire nagyon büszkék vagyunk. Itt évente több mint 3 millió négyzetméter tetőcserepet gyártunk, kitűnő minőségben. A másik telephely és cégközpont Csornán van, ahol a hódfarkú és hornyolt tetőcserepek készülnek. Ez egy merőben más technológia, de a végeredmény szintén kiváló minőség. A harmadik telephely Tata, ahol a válság miatt két éve nem termelünk cserepet, de hosszabb távú terveink ezzel az üzemmel is vannak.

- Karitatív elkötelezettsége hogyan találkozott a cég filozófiájával?

- A Tondach Magyarország Kft. kitűnő kapcsolatot ápol például a különböző egyházakkal, felekezetekkel és a Máltai Szeretetszolgálattal. Tavaly például, a református egyház 35 templomtetőt csinált Tondach cserépből. Jelentős támogatást adunk egyházi beruházásokhoz, felújításokhoz. Ez egyrészt abban mutatkozik meg, hogy vásárlásnál a lehető legnagyobb kedvezményt adjuk termékeink árából, de bizonyos esetekben – mint például a Wojtyla Ház felújításakor – adománnyal állunk egy-egy projekt mellé. Ezt a fajta társadalmi szerepvállalást a mai nehéz gazdasági helyzetben is törekszünk megőrizni.

- Most például a kecskeméti széchenyivárosi templomnál tettek komoly felajánlást.

- Ez egy speciális helyzet. Itt sajnálatos módon kivitelezési problémák is felmerültek. S bár nem lett volna kötelességünk – miután egyházi létesítményről és jelentős pénzről van szó – a Tondach magára vállalja a teljes tetőcsere anyagdíja mellett, a munkadíjat is. Majdnem 50 ezer cserépről van szó.

- Látjuk még a Wojtyla Házban?

- Ha az adni tudás kegyét nem vonják meg tőlem az égiek, bizonyosan előfordulok még itt.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház támogató Porta Egyesület