Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 23. 17:59

Június 23. CAFASSO SZENT JÓZSEF: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Június 23. CAFASSO SZENT JÓZSEF: Szentek közössége a Wojtyla Házban
Az adományosztás forgatagában szokásos megemlékezésünk elmaradt, ezért különös súllyal idézzük most mai ünnepeltünk életét, erényeit, jóindulatát…

     Cafasso Józsefet ugyanis a kis termete és púpos háta miatti iskolai gúnyolódástól mindenkivel szemben megőrzött jóindulata mentette meg. S ugyanez az erény tette őt később, kiválóan végzett szemináriumi tanulmányai után az erkölcstan professzoraként és a torinói szeminárium rektoraként a papság kiváló oktatójává, nevelőjévé. Mert 1848-ban, az európai forradalmak évében az intézmény élére kerülve sokféle politikai meggyőződésű ifjú papnövendék egységét kellett megteremtenie. Barátságosságán túl segítette ebben az is, hogy Isten dicsőségén és a lelkek üdvösségén kívül semmi mást nem tartott szem előtt, így ugyanezt a lelkületet munkálta diákjaiban is. Legkiválóbb tanítványa, az utcagyerekek apostolaként ismert Bosco Szent János, atyjaként tisztelte és szerette őt, neki köszönve minden eredményét.

    Szent József fő adománya azonban a hívek lelki vezetése volt: napjában sok órát gyóntatott, és a tanácsadás Szentlélektől kapott adományával csodálatos lényeglátással és világossággal vezette a hozzá fordulókat.

    Különös elkötelezettséggel gondozta a fegyenceket. 68 halálra ítéltet készített fel kivégzésére úgy, hogy ítéletük végrehajtását Isten akaratában megnyugodva fogadták. Cafasso hite szerint töredelmük és jogosnak elismert büntetésük vezeklésként való felajánlása által mindnyájan üdvözültek. Ezért „felakasztott szentjeiként” emlegetve őket közbenjárásukat kérte – miközben őt magát az „akasztófák papjaként” tisztelték…

    Hozzá fordulva kérjük Urunktól a bántalmak türelmes viselésének kegyelmét, a vétkező embertársak iránti megbocsátás és tanácsadás képességét, s az Isten dicsőségére és embertársaink javára élt élet szentségét!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház