Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 24. 05:33 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés A péntekre virradó éjszaka során nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, többfelé valószínű záporeső, zivatar, helyenként heves zivatar jégeső, felhőszakadás és szélroham kíséretében. Zivataroktól függetlenül főként a Dunántúlon lesz erős az északnyugati szél. A minimumok 13 és 19°C között alakulnak. Napközben is sok lesz felettünk a felhő, főként a keleti területeken lehetnek további záporok, zivatarok, de elszórtan kisebb eső máshol is előfordulhat. Az északi, északnyugati szelet többfelé kísérhetik élénk, a Dunántúlon erős lökések, a csúcshőmérsékletek 21 és 28°C között alakulnak, a magasabb értékek délkeleten várhatók.

Szombat hajnalban a Dunántúlon gyengén vagy változóan, ugyanakkor keleten, északkeleten erősen felhős idő várható, főként az utóbbi tájakon várható több helyen eső, zápor, helyenként zivatar. Főként a Dunántúlon és a középső országrészben kísérhetik erős, időnként viharos lökések az északnyugati szelet. A minimumok 10 és 15°C között várhatók.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken erős hidegfront várható. Ez erősíti az emésztési panaszokat, a migrént, a görcshajlamot, az ízületi és a reumás gondokat, valamint növeli a vérnyomást. A hőmérséklet kissé visszaesik, ami enyhíti a kánikula okozta keringési problémákat. Az ország keleti részén zivatarok eredményezhetnek fokozott trombóziskockázatot. Kiegyensúlyozott táplálkozással és mozgással tehetünk a tünetek ellen.

Közlekedésmeterológia

Pénteken hajnalban többfelé, napközben főként keleten alakulnak ki záporok, zivatarok, de elszórtan máshol is lehet eső. Csapadék környezetében nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak. Főként a péntekre virradó éjszaka során kialakuló zivatarokat kísérheti jégeső, felhőszakadás, illetve szélroham, melyek környezetében nem árt a fokozott óvatosság. A megerősödő szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 23. héten a hét első fele az esős idő következtében az előző hetihez hasonlóan alacsonyabb napi átlagértékekkel volt jellemezhető, péntektől emelkedett a pollenterhelés. A legmagasabb terhelés Pesten és Mosdóson volt, a legalacsonyabb Tatabányán és Egerben. Ezen a héten a pázsitfűfélék és a csalánfélék közel egyforma erősségű pollenszórása jelentette a legnagyobb terhelést, csúcsidőszakában volt a szelídgesztenye és a hárs virágzása, fokozatosan emelkedett a libatopfélék és az ernyősvirágzatúak pollenkoncentrációja, tovább csökkent a fenyőféléké, a bodzáé és a bálványfáé, továbbra is jelen van a levegőben az útifű és a lórom virágpora. Heti összpollenszám alapján ezen a héten is még a pázsitfűfélék virágporából regisztrálták a legtöbbet a csapdákban, azonban országosan már egyre kevesebb napon és heti összesítésben egyre kevesebb állomáson. Napi koncentrációja főleg hét végén országszerte magas, nagyon magas szintet ért el, csak Salgótarjánban és Tatabányán nem haladta meg a közepes szintet. Egyre több napon és egyre több városban monitorozták a pázsitfűféléknél is magasabb koncentrációban a csalánfélék pollenszemeit – a hét nagy részében országszerte tüneteket okozó mennyiségben voltak jelen a csapdákban, Mosdóson, Szekszárdon és Győrött pedig a hét második felében koncentrációjuk a magas szintet is elérte. Folyamatosan jelen van a levegőben az útifű és a lórom virágpora – bár koncentrációjuk kis mértékben csökkent, több helyen is tüneteket okozó mennyiségben voltak jelen a csapdákban. A héten tetőzött a hárs és a szelídgesztenye pollenszórása – utóbbinak virágporából Zalaegerszegen, előbbiéből több városban is mértek közepes szintet. Tovább csökkent a fenyőfélék virágporának mennyisége – már csak a hét első napjaiban és csak 5 városban érte el a közepes szintet. Csökkent a bálványfa és a bodza pollenkoncentrációja is – néhány állomáson még regisztráltak tüneteket okozó szintet. Jelentősen emelkedett a kültéri allergén gombaelemek koncentrációja – 4 város kivételével országszerte nagyon magas szintet mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!