Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 24. 10:06

Egzotikus állatfajok kihalásához járulunk hozzá, ha szuvenírként hazahozzuk egyedeiket

Egzotikus állatfajok kihalásához járulunk hozzá, ha szuvenírként hazahozzuk egyedeiket
Megkezdődött az utazási szezon, az egzotikus célpontokat választó turisták szinte mindenhol találnak olyan piacot, vagy állatkereskedést, ahol a helyi fauna élő vagy kipreparált egyedeit árulják. Megvásárlásukkal nem csak fenntartjuk azt az ágazatot, amely ezen állatok gátlástalan hasznosítására épül, de hozzájárulunk a fajok kihalásához is. Élő állat vásárlásakor ráadásul az esetek túlnyomó többségében az nem éli túl a hazautat vagy pár nap, esetleg heteken át tartó szenvedés után pusztul el a nem megfelelő tartás következtében. A vadon befogott egzotikus állatok még hozzáértők kezében is nehezen viselik a fogságot, laikusok kezében pedig szinte esélytelen a túlélésük – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztálya.

Különösen veszélyeztetettek a szárazföldi teknősök, amelyek mutatós páncéljuk miatt keresett árucikkek, belőlük dísztárgyakat, hangszereket készítenek. Tudnunk kell, hogy ezek az állatok a Washingtoni Egyezmény (CITES), illetve a hazánkban is hatályos EU rendeletek védelme alá esnek. Határon keresztüli szállításuk csak megfelelő engedélyek birtokában lehetséges. Ezek hiányában bűncselekményt követünk el. Természetesen ugyan ez vonatkozik a vadon talált példányokra is. Ha valaki mégis nagyon szeretne egzotikus állatokat az otthonába, inkább keresse fel a hazai kereskedőket, és vásároljon olyan állatokat, amelyek lelkiismeretes tenyésztőtől származnak! A fogságban szaporított állatok sokkal jobban alkalmazkodnak a terráriumi körülményekhez.

 

A CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) 1973-ban jött létre, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, és ezáltal megakadályozza, hogy állat- és növényfajok ezrei a kipusztulás szélére kerüljenek. A világméretű megállapodásnak ma már 175 ország tagja, és közel 35 ezer faj kereskedelmét szabályozza, illetve esetenként tiltja, Magyarország 1985-ben csatlakozott.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület