Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 28. 05:30 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Kedden hajnalban az ország nagy részén továbbra is derült időre számíthatunk, ugyanakkor a Tiszántúlon kelet felől felhősödés kezdődik, csapadék azonban még nem valószínű. Az északi, északnyugati szél főként a Tiszántúlon élénkülhet meg, északkeleten egy-egy erősebb lökés is előfordulhat, máshol mérsékelt marad a légmozgás. A minimumok 10 és 15°C között alakulnak. Napközben a Dunántúlon még túlnyomóan napos, a középső területeken felhős időre készülhetünk, míg a keleti-északkeleti megyékben többnyire erősen felhős lesz az ég, több helyen számíthatunk esőre, záporokra, késő délután akár egy-egy zivatarra is. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, az északkeleti országrészben viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb hőmérsékletek 23 és 27°C között várhatóak, a csapadékosabb keleti területeken azonban csak 20°C közelében alakulnak.

Szerdán hajnalban a Dunántúlon időnként, a Dunától keletre gyakran lesz erősen felhős az ég, főként keleten, északkeleten számíthatunk eső, zápor, helyenként zivatar kialakulására. Továbbra is gyakran lesz élénk a légmozgás. A minimumok 12 és 17°C között alakulnak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Egész hétvégén gyenge hidegfronti hatás érvényesül majd. Ez reumatikus panaszokat, ízületi fájdalmakat és vérnyomás-ingadozást eredményezhet, az élénk szél pedig fejfájást idézhet elő. Az utakon érdemes a szokottnál nagyobb követési távolságot tartani a tompult reflexek miatt. A hőmérséklet és a napsütéses órák száma jelentősen visszaesik, de az UV-védelemről így sem szabad megfeledkezni a szabadban.

Közlekedésmeterológia

Kedden főként a keleti országrészben valószínű eső, zápor. Csapadék környezetében nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak. A megerősödő, északkeleten akár viharossá fokozódó szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. A naposabb dunántúli tájakon érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 24. héten a hétvégéhez képest hétfőn kissé magasabb volt a pollenterhelés, kedden és szerdán az esős idő következtében lecsökkent, majd fokozatosan ersödött szombatig, vasárnap pedig ismét lecsökkent. A héten Pesten és Veszprémben volt a legmagasabb a terhelés, Tatabányán és Székesfehérváron a legalacsonyabb. Az előző hetekhez hasonlóan ez a hét is a pázsitfűfélék és a csalánfélék szezonja volt, mellettük tetőzött a szelídgesztenye és a hárs pollenszórása, ersödött az útifűé és a libatopféléké, továbbra is jelen van a levegőben a lórom és az ernyősvirágzatúak virágpora és tovább csökkent a fenyőfélék, a bodza és a bálványfa pollenkoncentrációja. Ezen a héten összességében ismét a pázsitfűfélék virágporát monitorozták legnagyobb mennyiségben – napi koncentrációja a legtöbb állomáson a hét nagy részében magas volt, azonban nagyon magas szintet csak 6 városban és inkább a hét első felében regisztráltak, Tatabányán pedig csak közepes szintet mértek. Az előző héthez hasonlóan most is több városban a pázsitfűfélékénél nagyobb mennyiségben regisztrálták a csalánfélék pollenszemeit – koncentrációjuk országszerte közepes szintet ért el a hét legtöbb napján, Mosdóson, Szekszárdon és Pécsett pedig egy-egy napon magas szintet is mértek. Szombaton tetőzött a hárs és a szelídgesztenye pollenszórása – koncentrációjuk több városban is elérte a tüneteket okozó szintet. Emelkedett az útifű pollenkoncentrációja – szombaton Pesten és Kecskeméten elérte a magas szintet is, de tüneteket okozó koncentrációban volt jelen a legtöbb állomáson. Kis mértékben csökkent a lórom virágporának mennyisége – koncentrációja azonban több helyen is elérte a közepes szintet, főleg a hét első felében. Végéhez ért a fenyőfélék, a bodza, és a bálványfa pollenszórása is – közepes szintet már csak egy-egy állomáson és csak egy-egy napon mértek, ettől eltekintve virágporuk országszerte legfeljebb alacsony koncentrációban volt jelen a csapdákban. Kis mértékben emelkedett a légkörben lévő allergén gombaelemek – közülük is inkább az Alternaria – mennyisége – 4 állomás kivételével nagyon magas koncentrációt mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!