Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 28. 18:43

Június 8. PRÁGAI SZENT ÁGNES: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Június 8. PRÁGAI SZENT ÁGNES: Szentek közössége a Wojtyla Házban
Mai megemlékezésünk idejét a Zöld Kereszt együttes énekes bizonyságtételének engedtük át. Ezért itt kérjük a szegény sorsú rászorulókkal különösen irgalmas ma ünnepelt szentet, Prágai Ágnest, hogy munkanélküli vendégeink legégetőbb szükségleteinek legyen pártfogója: közbenjárva testi-lelki egészségükért, munkájukért, anyagi helyreállásukért és rendezett családi életükért.

     Ágnes nagyapja III. Béla magyar király, édesapja pedig I. Ottokár cseh király volt. Útja azonban a fényűző életmódot biztosító palotából a városszéli nyomornegyeden át a koldulórendi kolostorig vezetett…

    Kezdetben édesapja többször férjhez akarta őt adni – németektől független hatalmát növelő kapcsolatokat keresve. Először a sziléziai herceg fiának ígérte. Így került Ágnes a hírhedt erkölcsű prágai udvarból leendő anyósa, a később szentté avatott Hedvig jóvoltából a trebnitzi ciszterci nővérek kolostorába. E művelt apácák nagy hatást tettek Ágnes jellemére, három év után azonban – jegyesének vadászaton elszenvedett szerencsétlensége miatt – haza kellett térnie Prágába. Ekkor atyja újra eljegyezte, ám fel is bontotta a kapcsolatot, mert lánya kezéért ekkor már a német császár és az angol király versengett. S bár Ágnes tiltakozott, atyja a német császárnak ígérte, aki a pápa kérésére Ottokár váratlan halála után visszaadta a királylány szabadságát.

     Ágnes ekkor hagyta el a királyi palotát, és öltötte fel a koldusok darócruháját osztozva sorsukban, s Jézus szegény és alázatos életében. Prágába hamarosan ferences testvérek érkeztek, akiknek ajánlására közvetlen kapcsolatba léphetett a női koldulórendet alapító Assisi Szent Klárával. Klára társnőket is küldött neki, így Prágában is létesülhetett klarissza kolostor, melyből laikus mozgalom is indult lepratelep, kórház, árvaház, menekültotthon fenntartására, szolgálatára.

     Ágnest méltán avatta szentté II. János Pál pápa.

Kövessen minket a Facebookon is!