Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 28. 21:11

Június 9. SZENT KOLUMBA: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Június 9. SZENT KOLUMBA: Szentek közössége a Wojtyla Házban
A tegnap elmaradt megemlékezés imaszándékaihoz ma Szent Kolumba segítségét kértük – könyörögve vendégeink testi-lelki egészségéért, munkájáért, anyagi helyreállásáért és rendezett családi életéért.

     Kolumba Írország és Skócia 6. századi misszionáriusa és védőszentje. Neve ’galambot’ jelent, s valóban vele volt a galambbal jelképezett Szentlélek nagy sikerű hittérítő útjain, miként bírta a galamb szelídségét is, mindenütt békés úton terjesztve az új hitet.

    Előkelő családból származott, ami szintén elősegítette tanulmányait és térnyerését a kereszténység számára. Egy papnál, majd egy kolostori iskolában tanult mielőtt diakónussá szentelték. Utóbb egy énekmondótól sajátította el a himnuszköltés művészetét, így vált a költők és tudósok oltalmazójává. További, kolostori iskolában végzett teológiai tanulmányai után lett pappá, s egy befolyásos és gazdag család támogatását megnyerve bencés kolostorokat alapított Írországban.

    Ezt követően tizenkét, a kolostori iskolában megismert diáktársával Skóciába hajózott egy könnyű csónakon. A skót partoktól észak-nyugatra lévő Iona szigetén telepedtek le, amit Kolumba fejedelmi rokona engedett át neki lakhelyül. Templomot, közösségi házat és kunyhókat építettek, s innen kiindulva végezték a skót felföld pogány népének térítését. Mivel itt is sikerült megnyerni az uralkodók támogatását, mint Írországban, az átmenet vértelenül valósult meg, a népi és nyelvi rokonság által is segítve. Közben Kolumba rendszeresen hazalátogatott Írországba, előmozdítva az ír-skót kelta egyházak együttműködését. Hatalmas térítő művéhez lelki erőt Iona-szigeti magányából merített, ahol imádkozott, tanult, tudományos munkát végzett, kódexeket másolt. Neki tulajdonítják, hogy a könyvmásolás Európa szerte elterjedtté és fontossá vált a kolostori életben. Egyben a könyvfestés technikáját is mesterszintűvé emelte.

    Halála kötelességtudatának utolsó csodás megnyilvánulása volt. Távozását érezvén egy közeli kis magaslatról megáldotta kolostorát, melynek apátja volt, majd visszatért másoló munkájához. Részt vett az esti istentiszteleten, azt követően pedig sziklalap-ágyára ülve magához hívta a testvéreket, kiket egymás szeretetére intett. Megérve az éjféli harangszót, elsőként sietett vasárnap a templomba, ahol összeesvén mennyei fénnyel körülvéve hunyt el.

    Iona a keresztény Európa egyik nagy szentélye lett: több mint 70 ír, skót és skandináv uralkodót temettek itt el. S bár a reformációt Skóciában is bevezették, így Kolumba egykori kolostora helyén ma egy anglikán szerzetesközösség él, az ökumené jegyében vendégbarátságot nyújtanak minden elmélkedni, elmélyedni vágyónak.

Kövessen minket a Facebookon is!