Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 30. 01:37

Június 29. SZENT PÉTER ÉS SZENT PÁL APOSTOLOK: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Június 29. SZENT PÉTER ÉS SZENT PÁL APOSTOLOK: Szentek közössége a Wojtyla Házban
A mai nap mindkét szentje különleges ünneplésre adott alkalmat II. János Pál pápáról nevezett intézményünkben. Pál Karol Wojtyla felvett neve okán, Péter pedig a közös pápai hivatal miatt. Így a mai alkalom számos jeles vendégünkkel túlnőtte szokásos megemlékezésünk kereteit. – Ezúton kívánom hát minden kedves látogatónknak a hit, a hívő közösség és az üdvösség kegyelmét!

     Péter és Pál egyaránt Krisztus főapostolai voltak, elhívásuk, szolgálatuk azonban egészen eltérő.

    A betszaidai Simon-Péter egyszerű halászként vált az Úr követőjévé. Ott találjuk az első tanítványok között, majd Jézus három legközelebbi apostola egyikeként a Tábor-hegyi színeváltozásnál s a Getszemáni kerti imaküzdelemnél is. Nagy szívvel szerette Mesterét, ezért elsőként indult felé akár vízen, akár vízben. Elsőként prédikált a Szentlélek pünkösdi kitöltésekor, elsőként vett föl pogányokat – Kornéliusz századost és családját – a keresztény közösségbe, s elsőséget élvezett az apostoli zsinaton is, kimondván a döntő szót… Hisz őt bízta meg Jézus az egyház vezetésével Fülöp Cezáreájánál, majd feltámadása után a Genezáreti-tó partján Péter hit- és szeretetvallomására!

    Méltónak bizonyult elhívásához, s azt jelző új ’kőszikla’ nevéhez. A Krisztust korábban háromszor megtagadó apostol utóbb hű maradt hozzá egész a kereszthalálig, amit – méltatlannak érezve magát, hogy Mestere módján haljon – fejjel lefelé szenvedett el a Néró-féle keresztényüldözések idején.

        

     A tarzuszi Saul-Pál művelt és példás életű farizeusként fanatikusan üldözte a keresztényeket, míg a damaszkuszi gyülekezet felszámolására indulva út közben kérdőre nem vonta a megdicsőült Úr vakító fényjelenség kíséretében. Miután Jézus sugallatára egy hívő visszaadta látását, megkeresztelkedett, és – talán mert múltja miatt a zsidó tanítványok bizalmatlanok maradtak vele – a pogányok apostolává vált. Hozzá fogható hittérítő sikerekkel, írásos hagyatékkal és szeretetből vállalt szenvedésekkel egy apostol sem dicsekedhetett. Utazásai és az elutasítások próbatételén túl viselte a megélhetését biztosító kétkezi sátorponyva-készítés terhét, szembetegsége kínjait, s az előnytelen külseje miatti gúnyolódásokat is.

    Péterhez hasonlóan Rómában szenvedett vértanúhalált, de – római polgárjoga révén – a megfeszítés kínhalála helyett őt karddal lefejezték. Krisztus győzelmi koronáját várva, dicsőséggel fejezte be földi pályafutását.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház