Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 30. 05:47 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtökön napközben egy hidegfront éri el északnyugat felöl térségünket. Főként eleinte számíthatunk naposabb időszakokra, délután már gyakran növekedhet meg erősen a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar, melyeket főként a középső és keleti országrészben helyenként jégeső, felhőszakadás kísérhet. Az északnyugati szél a Dunántúlon délutántól megerősödik, gyakran viharossá is fokozódik. Délutánra 23 és 29°C közé emelkedik a hőmérséklet.

Péntek hajnalban jobbára erősen felhős lesz az ég fölöttünk, a középső és délkeleti területeken további csapadékra is számíthatunk eső, zápor, helyenként zivatar formájában. Főként a Dunántúlon lesz erős, időnként viharos az északnyugati szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 12 és 18°C között alakul. Napközben nyugat felől lassan elkezd felszakadozni a felhőzet, ám eleinte még a Kelet-Dunántúlon és a középső országrészben is számíthatunk esőre, záporesőre, míg az ország keleti harmadán továbbra is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Erős lesz az északi-északnyugati szél, a Dunántúlon viharos lökések is előfordulhatnak. Nyugaton 18 és 22°C, keletebbre 21 és 25°C közötti csúcshőmérsékletekre van kilátás.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön gyenge hidegfront határozza meg a légköri változásokat. Ez megnövekedett vérnyomást, görcshajlamot és baleseti kockázatot, valamint emésztési zavarokat eredményezhet. Az ízületi, reumás betegségek tünetei is fokozódhatnak. Az elmúlt napok rendkívül változékony időjárása szinte minden frontérzékenynél panaszokat váltott ki, ezt egészséges táplálkozással lehet ellensúlyozni.

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, főként a középső és keleti területeken felhőszakadás vagy jégeső kíséretében, így csapadék környezetében nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak, vízátfolyások keletkezhetnek. A Dunántúlon a délutáni óráktól megerősödő, olykor viharossá fokozódó szél jelentősebben is csökkentheti a járművek menetstabilitását, illetve ronthatja hőézetünket. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 24. héten a hétvégéhez képest hétfőn kissé magasabb volt a pollenterhelés, kedden és szerdán az esős idő következtében lecsökkent, majd fokozatosan ersödött szombatig, vasárnap pedig ismét lecsökkent. A héten Pesten és Veszprémben volt a legmagasabb a terhelés, Tatabányán és Székesfehérváron a legalacsonyabb. Az előző hetekhez hasonlóan ez a hét is a pázsitfűfélék és a csalánfélék szezonja volt, mellettük tetőzött a szelídgesztenye és a hárs pollenszórása, ersödött az útifűé és a libatopféléké, továbbra is jelen van a levegőben a lórom és az ernyősvirágzatúak virágpora és tovább csökkent a fenyőfélék, a bodza és a bálványfa pollenkoncentrációja. Ezen a héten összességében ismét a pázsitfűfélék virágporát monitorozták legnagyobb mennyiségben – napi koncentrációja a legtöbb állomáson a hét nagy részében magas volt, azonban nagyon magas szintet csak 6 városban és inkább a hét első felében regisztráltak, Tatabányán pedig csak közepes szintet mértek. Az előző héthez hasonlóan most is több városban a pázsitfűfélékénél nagyobb mennyiségben regisztrálták a csalánfélék pollenszemeit – koncentrációjuk országszerte közepes szintet ért el a hét legtöbb napján, Mosdóson, Szekszárdon és Pécsett pedig egy-egy napon magas szintet is mértek. Szombaton tetőzött a hárs és a szelídgesztenye pollenszórása – koncentrációjuk több városban is elérte a tüneteket okozó szintet. Emelkedett az útifű pollenkoncentrációja – szombaton Pesten és Kecskeméten elérte a magas szintet is, de tüneteket okozó koncentrációban volt jelen a legtöbb állomáson. Kis mértékben csökkent a lórom virágporának mennyisége – koncentrációja azonban több helyen is elérte a közepes szintet, főleg a hét első felében. Végéhez ért a fenyőfélék, a bodza, és a bálványfa pollenszórása is – közepes szintet már csak egy-egy állomáson és csak egy-egy napon mértek, ettől eltekintve virágporuk országszerte legfeljebb alacsony koncentrációban volt jelen a csapdákban. Kis mértékben emelkedett a légkörben lévő allergén gombaelemek – közülük is inkább az Alternaria – mennyisége – 4 állomás kivételével nagyon magas koncentrációt mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!