Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. július 1. 05:31 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Péntek hajnalban jobbára erősen felhős lesz az ég fölöttünk, a középső és délkeleti területeken további csapadékra is számíthatunk eső, zápor, helyenként zivatar formájában. Főként a Dunántúlon lesz erős, időnként viharos az északnyugati szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 12 és 18°C között alakul. Napközben nyugat felől lassan elkezd felszakadozni a felhőzet, ám eleinte még a Kelet-Dunántúlon és a középső országrészben is számíthatunk esőre, záporesőre, míg az ország keleti harmadán továbbra is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Erős lesz az északi-északnyugati szél, a Dunántúlon viharos lökések is előfordulhatnak. Nyugaton 19 és 22°C, keletebbre 21 és 26°C közötti csúcshőmérsékletekre van kilátás.

Szombaton reggel a középső területeken közepesen, másutt erősen felhős lesz az ég, a keleti megyékben számíthatunk további esőre, záporokra. Az ország középső és északnyugati harmadán az élénk szelet még erős lökések kísérhetik. Hűvös lesz az éjjel, a minimumok 8 és 13°C között alakulnak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken folytatódik a hidegfronti hatás. Az arra érzékenyek nyugtalanságot, vérnyomás-ingadozást tapasztalhatnak, és a tompultság mellett a görcsös panaszok fokozódása is jelentkezhet. Az erős észak-nyugati szél növeli a migrénes fejfájás esélyét. Mivel a hőmérséklet ismét csökkenésnek indul, érdemes rétegesen öltözködni. Az UV-sugárzás csak a naposabb periódusok alatt érheti el az erős fokozatot.

Közlekedésmeterológia

Pénteken főleg keleten számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, a csapadék környezetében nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak, vízátfolyások keletkezhetnek. A Dunántúlon és a középső megyékben a megerősödő, olykor viharossá fokozódó szél jelentősebben is csökkentheti a járművek menetstabilitását, illetve ronthatja hőézetünket. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 24. héten a hétvégéhez képest hétfőn kissé magasabb volt a pollenterhelés, kedden és szerdán az esős idő következtében lecsökkent, majd fokozatosan ersödött szombatig, vasárnap pedig ismét lecsökkent. A héten Pesten és Veszprémben volt a legmagasabb a terhelés, Tatabányán és Székesfehérváron a legalacsonyabb. Az előző hetekhez hasonlóan ez a hét is a pázsitfűfélék és a csalánfélék szezonja volt, mellettük tetőzött a szelídgesztenye és a hárs pollenszórása, ersödött az útifűé és a libatopféléké, továbbra is jelen van a levegőben a lórom és az ernyősvirágzatúak virágpora és tovább csökkent a fenyőfélék, a bodza és a bálványfa pollenkoncentrációja. Ezen a héten összességében ismét a pázsitfűfélék virágporát monitorozták legnagyobb mennyiségben – napi koncentrációja a legtöbb állomáson a hét nagy részében magas volt, azonban nagyon magas szintet csak 6 városban és inkább a hét első felében regisztráltak, Tatabányán pedig csak közepes szintet mértek. Az előző héthez hasonlóan most is több városban a pázsitfűfélékénél nagyobb mennyiségben regisztrálták a csalánfélék pollenszemeit – koncentrációjuk országszerte közepes szintet ért el a hét legtöbb napján, Mosdóson, Szekszárdon és Pécsett pedig egy-egy napon magas szintet is mértek. Szombaton tetőzött a hárs és a szelídgesztenye pollenszórása – koncentrációjuk több városban is elérte a tüneteket okozó szintet. Emelkedett az útifű pollenkoncentrációja – szombaton Pesten és Kecskeméten elérte a magas szintet is, de tüneteket okozó koncentrációban volt jelen a legtöbb állomáson. Kis mértékben csökkent a lórom virágporának mennyisége – koncentrációja azonban több helyen is elérte a közepes szintet, főleg a hét első felében. Végéhez ért a fenyőfélék, a bodza, és a bálványfa pollenszórása is – közepes szintet már csak egy-egy állomáson és csak egy-egy napon mértek, ettől eltekintve virágporuk országszerte legfeljebb alacsony koncentrációban volt jelen a csapdákban. Kis mértékben emelkedett a légkörben lévő allergén gombaelemek – közülük is inkább az Alternaria – mennyisége – 4 állomás kivételével nagyon magas koncentrációt mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!