Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 4. 14:05

Semmelweis-napi ebéd a Wojtyla Házban

Képgaléria
Semmelweis-napi ebéd a Wojtyla Házban
2011. július 1-én az egészségügy dolgozói Semmelweis Ignác születésének 193. évfordulójára emlékeztek. Ez alkalomból a Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ szegényeit július 4-én, hétfőn a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, Nőgyógyászati és Szülészeti Osztálya vendégelte meg egy finom ebéddel és egyéb csemegékkel. Körünkben köszönthettük Dr. Bánfalvi Attilát, a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály vezető főorvosát, Miklós Márta főnővért és Szabóné Géher Éva szülésznőt.

Az ebéd előtti fórumon a mai anyák helyzetéről beszélt Dr. Bánfalvi Attila.

-Elmondta, hogy 20 évvel ezelőtt nagyobb teherbírásúak voltak az anyák, mint ma. Míg ezelőtt 100 évvel a nő feladata a háztartásvezetés és a gyereknevelés volt, addig ma ezek mellé a pénzkeresés is párosul. Egyre több a császármetszés is, ez betudható a technikai fejlettségnek is, de inkább a nők állóképesség romlásának.

-A gazdasági válság visszahúzta a születések számát - kezdte főorvos úr, amikor a születésekről kérdeztük – de a nők karrierépítése és egzisztenciájuk is akadályozza a gyermekvállalást. Több gyermeket sokan nem vállalnak, mert úgy gondolják, nem tudnák eltartani, persze ez is befolyásolja a születések számát.

A vizsgálatokról és genetikai betegségekről is hallhattunk.

-A genetikai vizsgálatok csak 37 év fölött ingyenesek, ezért nem is veszik igénybe. De a rendszeres vizsgálatokon, szűréseken - amik ingyenesek – az egyre jobb orvosi műszerek segítségével kiszűrhetőek a betegségek. Ha ezekre oda figyel a leendő anya egészséges újszülöttet hoz a világra.

A mai menü - az egészségügyiek fölajánlásából - hentes tokány volt, melyet a Három Gúnár Étterem mesterszakácsa Fricska Csaba főzött a Wojtyla családnak.

Köszönjük a segítők, támogatók, barátok áldozatvállalását. További sok sikert kívánunk a Három Gúnár teljes csapatának és a nap segítőinek a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza teljes kollektívájának.

Kövessen minket a Facebookon is!