Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 5. 05:33 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Kedden reggel változóan felhős időre készülhetünk, gyenge eső vagy zápor csak elszórtan fordulhat elő. A Kisalföldön mérsékelt, máshol gyenge légmozgás várható. A hőmérséklet 11 és 15 °C közé csökken. Napközben változóan, helyenként erősebben felhős égboltra számíthatunk. Délen-délnyugaton többfelé, máshol elszórtan várható zápor, zivatar. A mérsékelt légmozgásban 21 és 26 °C közé emelkednek a hőmérsékletek.

Szerdán virradóra az északkeleti-keleti országrész felett lehet több felhő, míg nyugaton többnyire derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Az északkeleti határszélen egy-egy futó zápor sem kizárt. Keleten gyenge, nyugaton mérsékelt lesz a szél, a Bakony térségében lehetnek élénk lökések, a minimumok 10 és 15°C között várhatóak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Kedden folytatódik a kettősfronti hatás. Az érzékenyeknél fejfájás, migrénes roham, tompultság és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A hőérzet a csapadék miatt alacsonyabb a valósnál, ezért réteges öltözködés ajánlott. A felhőzet árnyékoló hatása miatt az UV-sugárzás csak a legnaposabb időszakokban erős. A közlekedésben érdemes jobban figyelni az átlagosnál, mert nedves utakon nagyobb a féktáv.

Közlekedésmeterológia

Kedden napközben szórványosan, nagyobb eséllyel délen-délnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Csapadék környezetében nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak. Főként a középső az időnként megélénkülő szél csökkentheti kissé a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 25. hét első felében a vasárnapihoz képest emelkedett a pollenterhelés, a hét második felében azonban erősen lecsökkent. A legmagasabb terhelést Pesten és Mosdóson mérték, a legalacsonyabbat Győrött és Egerben. Ez a hét a csalánfélék időszaka volt, míg az előző hetek után a pázsitfűfélék virágporának koncentrációja már fokozatosan csökkent, ahogyan a múlt heti csúcs után a szelídgesztenyéé és a hársé is, véget ért a fenyőfélék, a bodza és a bálványfa pollenszórása, azonban erősödött a libatopféléké és az ernyősvirágzatúaké és továbbra is jelen van a levegőben az útifű és a lórom virágpora. Országos összpollenszámot tekintve és a legtöbb állomáson is a héten már a csalánfélék virágporából volt a legtöbb – a hét nagy részében országszerte közepes, tüneteket okozó koncentrációban monitorozták, Mosdóson és Pesten pedig koncentrációja szerdán és csütörtökön a magas szintet is elérte. Jelentősen lecsökkent a pázsitfűfélék virágporának mennyisége – nagyon magas szintet már csak Mosdóson ért el kedden, magas szintet is országszerte már inkább csak a hét első felében regisztráltak, de még mindenütt mértek tüneteket okozó koncentrációt. A szelídgesztenye és a hárs pollenszórása múlt héten érte el országos csúcsát, azóta napi átlagkoncentrációjuk fokozatosan csökken. Előbbinek virágporát kedden és szerdán még magas koncentrációban monitorozták Zalaegerszegen, ettől eltekintve virágporukból mindenhol legfeljebb közepes szintet mértek. Kis mértékben csökkent az útifű és a lórom pollenkoncentrációja – virágporuk azonban várhatóan nyár végéig még jelen lesz a levegőben. Az útifű pollenszemeit Kecskeméten és Pesten egy, illetve két napon magas koncentrációban detektálták, a lórom virágporából tüneteket okozó szintet csak Salgótarjánban, Nyíregyházán és Mosdóson regisztrálták. A fenyőfélék, a bodza, és a bálványfa virágporából országszerte már csak néhány szemet találtak a csapdákban. A legtöbb állomáson monitorozták még a libatopfélék, a kender és az ernyősvirágzatúak pollenszemeit is, alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombaelemek mennyisége még mindig országszerte nagyon magas – 5 állomáson pedig az Alternaria és a Cladosporium egyaránt nagyon magas koncentrációban volt jelen – csak Salgótarjánban, Szekszárdon és Tatabányán mértek ennél alacsonyabb értékeket.

Kövessen minket a Facebookon is!