Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 24. 19:37

Küzdelmek, eredmények, kilátások

Küzdelmek, eredmények, kilátások
A konkrét számadatok birtokában, ma már egyértelműen kijelenthető, hogy ismételten egy eredményes, folytonosságot biztosító évet tudhat maga mögött a nyolc önálló jogi vállalkozást koordináló kecskeméti Univer Cégcsoport. Vagyis a fejlődés töretlen, de ez nem jelenti azt, hogy nem érintik érzékenyen a negatív makrogazdasági hatások ezt a száz százalékos magyar tulajdonban lévő vállalkozást is. Eredményességük titka: remek vezetőik tisztában vannak azzal, hogy a fejlődés egyik záloga a folyamatok időben való felismerése, és ennek megfelelően a szükséges korrekciós döntések meghozatala.

 

- Az elmúlt évben is jelentős árbevétel kieséssel kellett szembenéznünk, de átcsoportosításokkal, költségcsökkentésekkel és egyéb racionális intézkedésekkel az eredménytervünket végül sikerült teljesíteni. Ami azt jelenti, hogy cégcsoportunk konszolidált nyeresége elérte a tervezettet – nyilatkozta lapunknak Szarka Balázs vezérigazgató, aki csaknem három évtizede áll az Univer élén. – Ez garantálja a dolgozóinknak az évi 4-5 százalékos bérfejlesztést, az osztalékok kifizetését, illetve a cégcsoport szükséges fejlesztéseit.

- Jelenleg hány dolgozót foglalkoztat a cégcsoport?

- Csaknem 1500-at, de további több ezer magyar embert - mezőgazdasági termelőket, fuvarozókat stb. - segítünk a megélhetésben. 

- Az idén várható valami fellendülés a tavalyi évhez képest?

- Az elmúlt öt hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy a költségekkel ellentétben, a vásárlási kedv emelkedésére nemigen számíthatunk ebben az évben sem, a kiskereskedelmi bolthálózatunkat tekintve. Ám a kedvezőbb időjárás jóvoltából, bőségesebbnek és jobb minőségűnek ígérkeznek a mezőgazdasági termékek. Ami bizonyosan kedvezően érezteti hatását másik fő ágazatunkban, az élelmiszer-feldolgozásban. Valójában azért nincs félnivalónk, mert egy nagyon magas szintű ipari fejlesztést sikerült végrehajtanunk az elmúlt években, miközben az üzleteinket is folyamatosan korszerűsítettük. Vagyis a legfontosabb beruházásokon már túl vagyunk. Árbevételi növekedést viszont, csak akkor várhatunk a kiskereskedelmi bolthálózatunktól, ha a kiterjesztésére törekszünk - ami stratégiai célunk marad a jövőre nézve. – Szupermarketeket nem emelnek kisebb településeken, ott a volt ÁFÉSZ boltok látják el élelmiszerrel a falusi embereket. Ahol ezek működési problémákkal küzdenek, megszűnnek, ott általában mi megpróbáljuk megvetni a lábunkat, új kereskedelmi egység megnyitásával. Ugyanúgy, ahogy nagyobb városok élelmiszer boltokat nélkülöző kerületeiben is. 

- Tény, hogy ma már az ország legkülönbözőbb részein működnek univeres üzletek. Külkereskedelemi hálózat kiépítésére nem törekednek?

- Üzletekkel Nyugat felé terjeszkedni, a multikkal külföldön versenyezni butaság lenne. Nekünk a belföldi piac a stratégiai célunk. Termékeinkből viszont, szeretnénk minél többet exportálni. Korszerű élelmiszer-feldolgozó üzemeink jelentősebb termékbővítésre is lehetőséget adnak, gondolok itt elsősorban arra, hogy ismét megjelenhessenek a konzervgyári gépsorainkon a befőttek, lekvárok, paradicsomlevek… Ami pedig a bolthálózatunkat illeti, a magyar érdekeket képviselő Coop-üzletlánc tagjaként igyekszünk felvenni a versenyt a szuper- és hipermarketekkel.

- A cégcsoport jövője szempontjából, milyennek ítéli a jelenlegi hazai gazdasági környezetet?

- A mezőgazdaságunk fellendítése, korszerűsítése nélkül, nehezen képzelhető el a magyar gazdaság talpra állítása. Remek adottságokkal, rengeteg tartalékokkal rendelkező ország a miénk, amiknek racionális kihasználására kellene ösztönözni – központi pályázatokkal, támogatásokkal is – a termelőket. Ez hozhatna olyan fellendülést, ami nemcsak az élelmiszer-feldolgozóknak adna új lendületet, de növelné a foglalkoztatottságot, s vele együtt a vásárlói kedvet is.  

- Csoportjuk nyolc cége közül, tavaly csak egy volt veszteséges: az Univer-KTE.

- Ez a fennállásának 100 éves évfordulóját most ünneplő kecskeméti sportegyesület a valamikori 14 helyett, jelenleg csak öt szakosztállyal működik. De ha az Univer 2001-ben nem nyújt segítő kezet - ahogy a férfi kosárlabdázóknak is, megkapaszkodni a hazai élvonalban -, ma már csak emlékként gondolhatnánk erre az egyesületre, amely napjainkban is négyszáz fiatalnak teremt jó feltételeket a sportoláshoz. A KTE olimpikonokat adott hazánknak, s a város sporttörténetének legrangosabb egyesülete a mai napig. Ahol igyekeztünk olyan rendet, fegyelmet teremteni az elmúlt tíz évben, mint ami cégcsoportunk másik hét tagjára jellemző, de ez önmagában kevés ahhoz, hogy rentábilis legyen. Ahhoz az kellene, hogy minden tehetősebb kecskeméti cég szívügyének tekintse ennek a patinás városi sportegyesületnek a fennmaradását.     

Kövessen minket a Facebookon is!