Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 24. 19:40

Társaságok új találkozóhelye

Társaságok új találkozóhelye
Az alkotóknak régebben feltűnő ismertető jegyük volt, hogy rendszeresen igényelték művészetekkel „fertőzött” embertársaik társaságát. A nyolcvanas években még mindennapi jelenségnek számított Kecskeméten, hogy a sajtó vagy a színész klubban összeröffent néhány hangoskodó asztaltársaság, megvitatva egy-egy új előadás, kiállítás, film, könyv, újságcikk sikerét. Legtöbbször véletlenszerűen csapódtak össze ezek a sokféle-fajta ember alkotta társaságok, de színészt, újságírót és képzőművészt szinte mindig, mindegyikben találhattunk. Akiknek a munkáját erősen inspirálták az ilyen polemizáló szellemi börzék, bár amikor a hangulat a tetőpontjára hágott, már szóba került minden más is, a politikától az új szerelmeken át a legfrissebb pletykákig, sztorikig, viccekig.

 

Emlékszem, amikor este bezárt a színész klub, sokszor vettük az irányt a szemben lévő, késő éjszakáig nyitva tartó Jalta Söröző felé. - Itt működik jelenleg a Himalája Étterem és Kávézó, aminek egyik tulajdonosa a közismert kecskeméti színművész, Kovács Gyula. Aki a nyolcvanas években ugyancsak tagja volt rendszeresen egy-egy bohém, ad hoc módon összeröffent asztaltársaságnak. Ma már ő is nosztalgiázva emlékezik ezekre az együttlétekre, hiszen azóta óriási fordulatot vett a világ. Újabban a kapcsolatok ritkábban ápolódnak társasági formában, megtartásukra mindinkább elégnek érezzük a mobiltelefon és az Internet adta lehetőségeket. Amik gyors, lényegre törő információcserék, és nélkülözik az egykori társasági viták, beszélgetések – némi alkohollal hevített - varázslatos hangulatát.  

Kovács Gyula úgy gondolta – társával, a kínai Zhou Xiangminggel (Jackkel) karöltve -, hogy a kávéházukban rendszeresen összejöhetnének ismét egy-egy premiert, koncertet, kiállítás megnyitót követően a régi és új asztaltársaságok. Sőt irodalmi estek, író-olvasó találkozók megrendezésére is szívesen vállalkoznak. Vagyis egyfajta művész presszóként szeretnék működtetni ezt a kávézót, ahol rendszeres vendégek az alkotók és a műélvezők egyaránt, akik nagyon finom ételek és italok közül válogathatnak, nagyon kedvező áron.

Ahogy az élő zenének, úgy a közvetlen emberi szavaknak a varázsát is egyre többen igénylik újabban. S talán az alkotóknak is ismét jellegzetes ismertető jegyük lesz, hogy rendszeresen igényik művészetekkel „fertőzött” embertársaik társaságát. Ilyenkor jusson eszükbe: a Himalája Kávézó tárt karokkal várja őket!

 

Kecskemét, Batthyány u. 2.

Tel.: 76/322-054

Nyitva tartás: H–Cs, V: 8–23,

 P–Szo: 8–24

http://himalaja.dtsh.hu

Kövessen minket a Facebookon is!