Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 31. 14:40

A jezsuita rend alapítójának ünnepe

Képgaléria
A jezsuita rend alapítójának ünnepe
A kalocsai Szent István király, egykori jezsuita templomban ünnepet ültek a hétvégén: a Jézus Társasága, ismertebb nevén jezsuita rend Alapítója, Loyolai Szent Ignác (1491-1556) atya ünnepét.

Ma a jezsuita rend csaknem húszezer tagjával a világ 126 országában igyekszik „mindent Isten nagyobb dicsőségére” tenni – Alapítója szándéka és jelmondatuk szerint. Az ünnepi szentmisét szombaton este 6 órakor Fülöp Ernő kanonok, kerületi esperes mutatta be paptestvéreivel együtt. Az eseményt különlegessé az tette, hogy a jezsuiták 50 szentté és 147 boldoggá avatott tagja közül Szent Ignác oltárára kihelyezték az Alapító (†1556), Kaniziusz Szent Péter (†1597), Rodriguez Szent Alfonz (†1617), Berchmans Szent János (†1621), Claver Szent Péter (†1654), Bobola Szent András (†1657) és Brito Szent János (†1693) ereklyéit is.

Kalocsán, a főutcán álló karcsú tornyú templomban 1860 óta szolgáltak jezsuiták, a város szívében pedig 1948-ig működtették országos- és határainkon kívül is híres, Szent István királyról elnevezett gimnáziumukat. A Stephaneumban a páterek felügyelete alatt többek között olyan hírességek nevelődtek, mint boldog Apor Vilmos győri püspök, később vértanú, akit 1945-ben az oroszok lőttek agyon a nők védelmében tett ellenállásáért; Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök, aki ékes, egyéni stílusa révén a modern katolicizmus egyik legnagyobb hatású képviselője; ill. boldog Batthyány-Strattmann László, aki mélyen vallásos orvosként szegény betegeit ingyen gyógyította, így a „szegények orvosaként” vált ismertté.

Loyolai Ignác atyát (eredeti nevén Iñigo López de Loyola) 1622-ben avatta szentté a Katolikus Egyház. Ünnepét minden évben július 31-én ülik. Jóllehet az általa alapított jezsuita rend már nem működik Kalocsán, Ignác atya imádságát a jezsuiták egykori templomában még ma is, 151 éve imádkozzák a hívek. Képeink az ünnepi szentmisén készültek.

Fotók: Viczay Lajos

Kövessen minket a Facebookon is!