Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 2. 06:02 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Kedden hajnalban északkeleten változóan, máshol gyengén felhős égre ébredhetünk. Eleinte északkeleten még kialakulhatnak záporok, de reggel csapadék már nem valószínű. Gyenge vagy mérsékelt lesz az északi, északnyugati szél. 12 és 17°C közé csökken a hőmérséklet. Napközben a Duna-Tisza közén és délen a gomolyfelhőképződésből záporok, zivatarok alakulhatnak ki, máshol csak időnként növekszik meg a felhőzet, több órára kisüt a Nap. Mérsékelt marad az északias szél, 23 és 28°C között alakul a csúcshőmérséklet.

Szerdán hajnalban országszerte derült időre számíthatunk, csak kevés felhő lehet az égen. Gyenge marad a légmozgás. 13 és 18°C közötti minimumokra van kilátás.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

A hétfői kettős fronthatás után kedden ismét visszatér a frontmentes idő. Néhány fokos hőmérséklet-emelkedés mellett főleg az ország középső részén lehet gyakori felhősödésre, csapadékra számítani. Ez kedvezőtlenül hat a depressziós betegekre, és az egészségeseknél is melankóliát eredményezhet. A helyenkénti zivatarok fejfájást okozhatnak. Ez ellen vitamindús táplálkozással és szabadtéri testmozgással tehetünk.

Közlekedésmeterológia

Kedden elsősorban a középső és déli tájakon alakulhatnak ki szórványosan záporok, zivatarok, melyek környezetében nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak, illetve hirtelen lecsökkenhet a látástávolság. Mindenképpen jó hír, hogy mérséklődik a légmozgás. A naposabb tájakon érdemes napszemüveget viselnünk vezetés közben. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 29. héten az országos esőzések következtében mindenhol erősen lecsökkent a pollenterhelés. A legmagasabb terhelés Nyíregyházán és Pesten volt, a legalacsonyabb Szombathelyen és Salgótarjánban. A nyári gyomok pollenszemei kisebb mennyiségben, de változatlanul jelen vannak a levegőben: a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék, a kender, a lórom, az ernyősvirágzatúak – és most már a parlagfű és az üröm virágpora is. A héten a csalánfélék pollenkoncentrációja is jelentősen lecsökkent – összpollenszáma az előző hetinek negyede volt csak. Napi koncentrációja még így is közel egész héten országszerte elérte e tüneteket okozó közepes szintet, sőt Miskolcon és Mosdóson egy-egy napon még magas szintet is mértek. Erősen lecsökkent a pázsitfűfélék pollenszórása is – virágporát már csak az állomások felénél monitorozták tüneteket okozó mennyiségben, ott is inkább csak a hét elején. Az útifű és a kender pollenszemeiből is csak a hét első napjaiban és csak 2-2 városban regisztráltak tüneteket okozó mennyiséget. Csökkent a libatopfélék, a lórom és az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége is – előbbié alacsony koncentrációban még szinte mindenhol folyamatosan jelen van, utóbbi ketté már csak szórványosan jelent meg a csapdákban. Országszerte már Salgótarján, Székesfehérvár és Szombathely kivételével mindenhol detektálták a parlagfű pollenszemeit – az esős idő miatt azonban még csak alacsony koncentrációban. Az esőzések megszűntével és a felmelegedés hatására azonban pollenszórása várhatóan felerősödik – számíthatunk rá, hogy tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. Országszerte virágzik a pillangósvirágúk családjába tartozó fa, a városban sokfelé ültetett, zöldessárga virágú japánakác. A fa rovarbeporzású, azonban a lehullott virágok és az eső miatt virágpora helyenként nagy mennyiségben került a levegőbe – több városban is mértek tüneteket okozó koncentrációt. Az esős id a pollenterhelést csökkenti ugyan, azonban fokozza a légköri gombák okozta terhelést – a kültéri allergén gombák, közöttük is a Cladosporium mennyisége a hét második felében néhány állomás kivételével mindenütt nagyon magas szintet ért el.

Kövessen minket a Facebookon is!