Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 2. 23:10

A TISZTASÁGRÓL: Karol Wojtyla lelki műhelyében (39.)

A TISZTASÁGRÓL: Karol Wojtyla lelki műhelyében (39.)
Mai elmélkedésünk végén annyit kívántunk, hogy tiszta szívet teremtsen mindnyájunkban az Úr – s ennél többet talán nem is kérhettünk volna…

A farizeusok és írástudók újabb vádaskodására akkor került sor, mikor Jézus Genezáret földjén meggyógyított minden beteget, még azokat is, akik csak ruhája szegélyét érintették. Ez utóbbi jelenség az ereklye-kultusz egyik bibliai alapja. Eszerint a szentekkel kapcsolatos tárgyak is képesek isteni erőt, kegyelmet közvetíteni. Ezt a mai napig hisszük, a Jézus-korabeli vallási vezetők azonban szemtanúként sem voltak hajlandók belátni, hogy e csoda Jézus isteni erejének bizonyítéka. Szívük megsötétedését irigy hatalomféltésük okozta, ezért hitre jutás helyett inkább megvádolták Jézust az ősök hagyományának megsértésével .

Tény, hogy az étkezés előtti kézmosásnak fontos higiéniás szerepe van, a zsidók rituális tisztálkodása pedig Isten iránti tiszteletet is kifejezett. De mint Jézus rámutatott, a külsődleges tettek helyett a lélek tisztasága, szavakban nyilvánuló szeretetteljessége az, ami igazán számít Isten előtt. Hisz a törvény betöltése a szeretet. Ennek hiányában a vallási vezetők sem követésre méltók!

A keresztény papságra is áll ez. Miközben igaz, hogy a felszentelt pap sosem veszíti el a szolgálathoz kapott kegyelmeket: az ostyát mindenkor át tudja változtatni Oltáriszentséggé, s a bűnbánót is fel tudja oldozni a szentgyónásban, a hiteltelen élet, a lelketlen, szeretetlen szolgálat nem kelti fel a hívők vágyát, hogy éljenek a felkínált kegyelmekkel. Mintha a földműves nem jól készítené elő a hívek lelkének talaját az Ige magjának befogadására.

Pápa nevét viselő karitatív intézményünkben mi is lelki vezetői szerepet töltünk be vendégeink előtt. Ha kötelező jó tetteink mögött nem érzik tiszta szeretetünket, ők sem fognak vágyat érezni az életváltozásra, a megtérésre Istenhez…

          

 

Napi evangélium: Mt 15,1-2. 10-14

 

Egy alkalommal Jeruzsálemből farizeusok és írástudók jöttek Jézushoz. Megkérdezték tőle: „Miért szegik meg tanítványaid az ősök hagyományát? Evés előtt ugyanis nem mosnak kezet.” Jézus erre magához hívta a népet, és így szólt: „Halljátok és értsétek meg: Nem az teszi az embert tisztátalanná, ami a szájába kerül, hanem ami a szájából kijön, az teszi tisztátalanná.” Ekkor hozzáléptek tanítványai, és így szóltak: „Tudod, hogy a farizeusok megütköztek szavaidon?” Jézus ezt válaszolta: „Tövestől kitépik mindazt a növényt, amelyet nem mennyei Atyám ültetett. Hagyjátok őket! Vak létükre vakok vezetői ők. Ha pedig vak vezet világtalant, mind a kettő gödörbe esik.”

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház