Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 2. 23:22

Augusztus 2. BOLDOG EL PELÉ: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Augusztus 2. BOLDOG EL PELÉ: Szentek közössége a Wojtyla Házban
Mai imáinkhoz egy cigány vértanú élete adott példát: a cigány népesség világszerte való befogadását és beilleszkedését; a jóság lelkületének minden körülmények közötti megőrzését; betegeink gyógyulását, gyermekeink oltalmazását, a bántalmazottak védelmét és a hitükben megkísértettek erősítését kérve Urunktól.

         A cigányság az i. e. 10. században marhapásztor népként vándorolt be Indiába, ahonnan másfélezer év után távoznia kellett. Nyugatnak tartottak, s újabb ezer év múlva, a Bizánci Birodalom 15. századi széthullását követően egész Európában szétszóródtak anélkül, hogy a nemzetté válás folyamatán keresztülmentek volna.

         Pelé spanyolországi vándorcigány volt, aki csak negyvenes éveiben telepedett le. Neve is jellegzetes ragadványnév, annyit tesz: ’a kopasz’. Írástudatlan volt és maradt, de igen jó felfogóképességgel és memóriával rendelkezett, s a kosárfonó mesterséget is ügyesen elsajátította. Anyagi biztonságát azonban nem ezeknek, hanem egy jótettének köszönhette. Mikor városának tüdőbajos polgármestere az utcán vért hányva összeesett, a fertőzéstől félve mindenki elhúzódott, csak Pelé sietett segítségére. Ezért hálából a polgármester testvére figyelmeztette őt, hogy a francia kormány a világháború végén eladja az öszvéreket. Hitelt is adott neki, hogy felvásárolhasson egy vagon állatot, melyeket útban hazafelé apránként eladogatott. Így nemcsak a kölcsönt fizethette vissza, hanem a házat is megvásárolta, melyben lakott, s berendezett egy nagy lóistállót.

         A jótettekkel ezután sem hagyott fel. Elhatározta, hogy minden hozzá fordulónak segít kocsival és lóval. De már az is elismerésre méltó, hogy senkit sem csapott be, pedig erre az állatokkal való kereskedés bőven nyújtott alkalmat. Mivel házassága gyermektelen maradt, egy rokon kislányt fogadott örökbe, s nagy gonddal nevelte, iskoláztatta. Maga mindennap szentmisére járt, s a köré gyűlő gyerekeknek nemcsak meséket, hanem evangéliumi történeteket is mondott.

         A spanyol polgárháború idején szavaival védelmezett egy milicisták által megtámadott katolikus papot. Ezért őt is lefogták, s mert zsebkésre emlékeztető lópata-kaparót és rózsafüzért találtak nála, bebörtönözték. Jóakarói kiszabadították volna, ha megválik rózsafüzérétől, de nem volt hajlandó megtagadni hitét. Ezért két hét múlva éjjel húsz társával együtt kivitték a temetőbe, ahol sortüzet nyitottak rájuk. Utolsó kiáltásával is Krisztust éljenezte.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház