Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 3. 05:16 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szerdán hajnalban országszerte derült időre számíthatunk, csak kevés felhő lehet az égen. Gyenge marad a légmozgás. 13 és 17°C közötti minimumokra van kilátás. Napközben országszerte többnyire napos időre számíthatunk, csak az Északi-Középhegység térségében, valamint délutántól nyugaton növekedhet meg időnként a felhőzet, de legfeljebb egy-egy jelentéktelen záporeső alakulhat ki. Mérsékelt marad a légmozgás, 25 és 29°C közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk.

Csütörtök hajnalban a Dunántúlon változóan, illetve erősen, a keleti területeken gyengén felhős lesz az ég. A nyugati határvidéken kialakulhat eső, zápor, egy-egy zivatar. Az északnyugati tájakon megélénkülhet a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjaszakai hőmérséklet általában véve 13 és 18°C között, északkeleten helyenként 10°C közelében alakul.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szerdán fronthatás nem érvényesül, a napos, melegedő idő kedvezni fog az élettani folyamatoknak. Javul a közérzet, megszűnnek a reumás panaszok. Érdemes kihasználni az időt, és kimozdulni a szabadba egy séta vagy sportolás erejéig.

Közlekedésmeterológia

Szerdán kedvezően alakulnak a közlekedés meteorológiai feltételei. Legfeljebb az Északi-Középhegység térségében és a nyugati határszélen alakulhat ki jelentéktelen zápor. A légmozgás gyenge marad. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 29. héten az országos esőzések következtében mindenhol erősen lecsökkent a pollenterhelés. A legmagasabb terhelés Nyíregyházán és Pesten volt, a legalacsonyabb Szombathelyen és Salgótarjánban. A nyári gyomok pollenszemei kisebb mennyiségben, de változatlanul jelen vannak a levegőben: a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék, a kender, a lórom, az ernyősvirágzatúak – és most már a parlagfű és az üröm virágpora is. A héten a csalánfélék pollenkoncentrációja is jelentősen lecsökkent – összpollenszáma az előző hetinek negyede volt csak. Napi koncentrációja még így is közel egész héten országszerte elérte e tüneteket okozó közepes szintet, sőt Miskolcon és Mosdóson egy-egy napon még magas szintet is mértek. Erősen lecsökkent a pázsitfűfélék pollenszórása is – virágporát már csak az állomások felénél monitorozták tüneteket okozó mennyiségben, ott is inkább csak a hét elején. Az útifű és a kender pollenszemeiből is csak a hét első napjaiban és csak 2-2 városban regisztráltak tüneteket okozó mennyiséget. Csökkent a libatopfélék, a lórom és az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége is – előbbié alacsony koncentrációban még szinte mindenhol folyamatosan jelen van, utóbbi ketté már csak szórványosan jelent meg a csapdákban. Országszerte már Salgótarján, Székesfehérvár és Szombathely kivételével mindenhol detektálták a parlagfű pollenszemeit – az esős idő miatt azonban még csak alacsony koncentrációban. Az esőzések megszűntével és a felmelegedés hatására azonban pollenszórása várhatóan felerősödik – számíthatunk rá, hogy tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. Országszerte virágzik a pillangósvirágúk családjába tartozó fa, a városban sokfelé ültetett, zöldessárga virágú japánakác. A fa rovarbeporzású, azonban a lehullott virágok és az eső miatt virágpora helyenként nagy mennyiségben került a levegőbe – több városban is mértek tüneteket okozó koncentrációt. Az esős id a pollenterhelést csökkenti ugyan, azonban fokozza a légköri gombák okozta terhelést – a kültéri allergén gombák, közöttük is a Cladosporium mennyisége a hét második felében néhány állomás kivételével mindenütt nagyon magas szintet ért el.

Kövessen minket a Facebookon is!