Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 8. 06:02 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Az éjszaka folyamán északon több, délen kevés felhőre számíthatunk. Kezdetben még északkeleten is, majd inkább csak északnyugaton várható zápor, zivatar. A mérsékelt délies szél keleten meg-megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 °C között alakul. Hétfőn napközben északnyugaton gyakran lesz erősen felhős az égbolt és ott többfelé lehet zápor, zivatar. Délkelet felé haladva egyre kevesebb felhővel számolhatunk, keleten és délen inkább csak késő délutántól pattanhatnak ki zivatarok. A Kisalföldön és nyugaton, később másutt is egyre többfelé északnyugatira fordul a többször megerősödő szél. A hőmérséklet általában 29 és 34 °C közé emelkedik, de északnyugaton legfeljebb 20 és 25 °C közé melegszik fel a levegő.

Kedden reggel erősen felhős vagy borult égbolt várható keleten és délen több helyen esővel, záporral, néhol esetleg zivatarral. Immáron mindenhol északnyugatira fordul a mérsékelt, az ország középső felében élénk szél. 15 °C közelébe csökkennek a hőmérsékletek.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hétfőn erős hidegfronti hatásra készülhetünk, emiatt erősödhetnek ízületi fájdalmaink. A szeles időben többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén. A déli órákban helyenként erős lesz az UV-sugárzás, figyeljünk oda bőrünk megfelelő védelmére!

Közlekedésmeterológia

Hétfőn napközben többfelé alakulhat ki zápor, zivatar, emiatt helyenként nedves, csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. Az északnyugatira forduló, megerősödő szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos, déli területeken érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 30. héten az előző hetek esős időszaka után fokozatosan emelkedett a pollenterhelés – a legmagasabb értékeket országszerte szombaton mérték. A legmagasabb terhelés az állomások közül a héten Szolnokon és Szekszárdon volt, a legalacsonyabb Salgótarjánban és Tatabányán. Az üröm pollenszórása is elindult – ezzel teljessé vált a nyári gyomok szezonja. A pázsitfűfélék időszakát követően lassan a csalánfélék időszaka is lecsengőben van, melyet fokozatosan felvált majd a most induló parlagfű szezon. Innentől változó arányban, de folyamatosan jelen lesz a levegőben a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék, a kender, a lórom, az ernyősvirágzatúak, a parlagfű és az üröm virágpora a levegőben. Ezen a héten is még mindig a csalánfélék pollenszemeiből volt országszerte a legtöbb, összpollenszáma az előző hetihez képest ugyan emelkedett, csúcsidőszakán azonban már túljutott. Emelkedett a kender és a libatopfélék pollenkoncentrációja – néhány városban egy-két napon elérte a közepes szintet. A hét vége felé fokozatosan elindult a parlagfű szezon – pollenszemeit Nyíregyházán pénteken, Szolnokon szombaton és vasárnap már tüneteket okozó közepes koncentrációban monitorozták. Kis mértékben csökkent a pázsitfűfélék, az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak pollenkoncentrációja – előbbinek virágporából Szolnokon mértek közepes szintet, utóbbi kettő virágpora országszerte legfeljebb alacsony koncentrációban volt jelen. Megkezdődött az üröm pollenszórása is – a héten fokozatosan egyre több állomáson detektálták pollenszemeit, még csak alacsony koncentrációban. Tovább emelkedett a kültéri allergén gombák koncentrációja – 6 városban mindkettő, további 8-ban legalább az egyik típusú gomba nagyon magas koncentrációban volt jelen a levegőben.

Kövessen minket a Facebookon is!