Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 9. 22:11

Augusztus 9. STEIN SZENT EDIT: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Augusztus 9. STEIN SZENT EDIT: Szentek közössége a Wojtyla Házban
Az igazság keresésének és megtalálásának kegyelme; képességeink Isten szolgálatában való hasznosítása; hithűség minden nehézségben az áldozatot is felvállalva; a lelkiismereti szabadság és minden nép jogainak tiszteletben tartása – mindezekben segítőnkké lehet a zsidó-keresztény vértanú.

         Edit Stein breslaui zsidó volt, kinek kitűnő szellemi képességei korán megmutatkoztak. Utóbb nő létére a filozófia doktorává lett, közben azonban elveszítette zsidó hitét, s ateista lett.

         A fordulat harmincéves korában következett be életében, amikor egy ismerős házaspárnál vendégeskedve a könyvespolcról találomra leemelte a kármelita szent, Avilai Teréz Önéletrajzát. A mű annyira megragadta, hogy végigolvasván kimondta: ”Ez az igazság!” A történtek hatására másnap vett egy misekönyvet és egy katekizmust, s hamarosan keresztségért jelentkezett egy papnál. A hittani előképzettsége híján kétkedő atyát meggyőzte felkészültségéről annak kérdéseire adott válaszaival, és 1922. január 1-jén megkeresztelkedhetett. Az év első napja nemcsak Edit katolikus egyházba való belépésének volt ünnepe, hanem Jézus körülmetélésének, vagyis a zsidóságba, a választott népbe való felvételének is. A kereszténység és a zsidóság e naptól kezdve mindhalálig összefonódott Edit életében: zsidó-kereszténynek vallva magát.

         Katolizálása után nyolc évig egy katolikus tanítóképzőben tanított, majd rövid ideig egy tudományos intézetben. Közben németre fordította az angol Newman bíboros leveleinek és naplójának egy kötetét, és Aquinói Tamás egy munkáját. Hitler hatalomra jutásával párhuzamosan határozta el, hogy Avilai Teréz nyomán a Kármelbe lép. Negyvenes éveiben járva nem volt könnyű újoncságot vállalni, de megtapasztalta, hogy a belső élet a legmélyebb boldogság forrása.

         A nácizmus terjedése miatt 1938-ban egy hollandiai kolostorban fogadták be, innen szállították 1942-ben Auschwitzba, ahol egy gázkamrában adta életét népéért és hitéért.  

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház