Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 17. 19:37 | Szerző/forrás: kormany.hu

Új díszkivilágítást kap a Parlament

Új díszkivilágítást kap a Parlament
Augusztus 20-ától új, látványosabb díszkivilágítást kap a Parlament épülete, melyet először a tűzijáték után láthatnak az érdeklődők. Az Országház díszvilágítása jelenleg csupán a kupola megvilágításából áll, melyet fém-halogénlámpás fényvetők fehér fénnyel láttatnak. Az épület homlokzata és tetőzete sötétbe burkolózik, így az éjszakai látvány sokkal szegényesebb a nappalinál. A Dunán hajózók, vagy a túlpartról szemlélődők számára az esti látvány bizonyára csalódást kelt a nappal megszokott látványhoz képest.

Az Országház épületének külső felújítása kapcsán a dunai oldal elől két éve kerültek le az állványok, így lehetőség nyílt megvilágításukra is: a dunai homlokzat, valamint a tornyok és a tetőzet meleg-sárga nátriumlámpás egyenrangú díszvilágítást kap. A világítás kialakítása lépcsőzetes elrendezéssel történik, melyet az épület elé telepített vagy süllyesztett, oszlopokra és a homlokzatra szerelt, illetve a tetőzeten és az erkélyeken elhelyezett lámpatestek alkotnak. Ez a rendszer az Országház egészét egyenrangúan láttatja, kiemelve annak építészeti nagyszerűségét.

A próbavilágítások már lezajlottak, melyek során a szakemberek kialakíthatták a lehető legszebb hatás eléréséhez szükséges megoldásokat: a pontos tervezés azt is lehetővé teszi, hogy a keresztbevilágítások elkerülésével a fényszennyezést is csökkentsék. A modern, magas fényhasznosítású és energiatakarékos világítótestek hosszú élettartamot és barátságos fényt ígérnek.

Az Országház dunai homlokzata, alsó- és felsőházi termei tetőzete, az épületvégi tetőzetek, a kupola és kőtornyok díszvilágítását - közbeszerzési eljárást követően - a Lisys Fényrendszer Zrt. építette ki: a beruházás nettó 485 millió forintból valósult meg.

Az 1990-ben megalakult Lisys Fényrendszer Stúdió, majd később Zrt. nevéhez számos világítási siker és szakmai elismerés kapcsolódik. A cég tevékenysége átfogja a különféle világítási és hangosítási berendezések létrehozásának minden területét, és felöleli az ezzel kapcsolatos összes mérnöki munkát. A Lisys Fényrendszer Zrt. Budapest esti panorámaképét eddig is alapjaiban határozta meg: a Budavári Palota, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház, a Szépművészeti Múzeum és a Millenniumi emlékmű díszvilágítását készítették el. A Lisys szakembereinek gondos munkáját dicséri a Szabadság - híd egyedülálló megvilágítása, amely olyan rangos elismerést eredményezett fővárosunk számára, mint az Auroralia-díj, de a Lisys szakemberei készítették el az Erzsébet-híd díszvilágítását is.

Kövessen minket a Facebookon is!