Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 18. 20:35

Augusztus 20-ai programok Bács-Kiskun megyében

Augusztus 20-ai programok Bács-Kiskun megyében
Bács-Kiskun megye számos településén tartanak augusztus 20-ai ünnepségeket. Több helyen a hagyományos megemlékezések mellett színes, rendhagyó programok várják az érdeklődőket.

 BÁCSALMÁS 

Pénteken 18 órakor a Fehér Táltos Hagyományőrző, a Maracas és Welcome együttes mutatkozik be a sportpályán. Augusztus 20-án, 9 órakor szentmise lesz a római katolikus templomban, majd ünnepi megemlékezést és kenyéráldást tartanak a templomkertben. A gasztronómiai programok 12 órakor kezdődnek a sportpályán. Délután sport- és táncbemutató, valamint hagyományőrző programok, az esti órákban koncertek lesznek. 

BÁCSBOKOD 
Szombaton rendezik meg az első kakasfőző fesztivált a nagyközségben. A programok fél kilenckor kispályás focitornával kezdődnek. A tűzgyújtás 13 órakor, lesz, a vállalkozó kedvű vendégek krumplipucolásban és kakasfogásban mérhetik össze tudásukat. Eredményhirdetés 18 órakor, 20 órától utcabál. 

BÁTMONOSTOR 
Pénteken 15 órától egyháztörténeti kiállítás látogatható a 250 éves templom plébániáján, este 6-tól Kosóczki Tamás ad orgonakoncertet, este 9-től diszkó szórakoztatja az ünneplőket. Szombaton fél 11-kor ünnepi mise kezdődik. 14 órától a templomkertben felállított sátorban ebéd kezdődik, és a hivatal gulyáságyújában készített lecsó is megkóstolható, közben a Magna Hungarica együttes koncertezik. 16 órakor kenyérszentelés, majd Szent Istvánra emlékező műsor kezdődik. Kora este táncház, később utcabál vár a táncos lábúakra, éjfélkor pedig tűzijáték. Vasárnap a templom szentelésének 250. évfordulója alkalmából szentmise és körmenet lesz, 17 órakor pedig a vaskúti Szent Imre kórus templomi hangversenye zárja a programokat. 

BAJA  
A bajaszentistváni templomban szombaton 9 órakor kezdődik a szentmise, majd fél 11-kor az államalapító szobránál a Szentistváni ÁMK diákjai adnak műsort. Beszédet mond Szabó Hajnalka önkormányzati képviselő, majd kenyérszenteléssel zárul a program. A Szentháromság téren az V. Utcazenész Fesztivál fellépői muzsikálnak 10 órától. A város főterén 16 órától történelmi játékokat rendeznek egyebek mellett apródképzéssel, lovagi bemutatóval, régi korok sok-sok játékával. Fél 8-tól a Pavarotti- emlék- mesterkurzus gálaműsorát tartják, ezen a hallgatók és a kurzus vezetői tanárai – Gulyás Dénes és Király Miklós – lépnek fel. Az állami finanszírozású ünnepi tűzijáték 21 óra után 7 perccel kezdődik, a rakétákat három helyről lövik fel. 

BUGAC 
György László helyi fafaragó alkotását avatják fel augusztus 20-án a Szent István parkban, az államalapítás évfordulóján. A községi rendezvény 17 órakor ünnepi megemlékezéssel kezdődik, amelyet az új kenyér megszentelése, -áldása követ. Délután családi sorversenyekre, strandfocimérkőzésre várják a helybélieket. Till Attila Bugacon forgatott Csicska című filmjét augusztus 20-án ingyen nézhetik meg a helyiek a művelődési házban 14, 16 és 18 óra 30 perckor.

 \"TillTill Attila Csicska című filmjét ingyen lehet megnézni Bugacon

 

DÁVOD  
Pénteken 11 órakor adják át a könyvtárt az iskolában, délután 3-tól a kézilabda-szakosztály felkészülési tornáján Bezdán és Hercegszántó csapata vendégeskedik a községben. Este Beatles- dalokkal lép fel az FG-4 zenekar, éjfélkor tűzijáték. Szombaton István György tiszteletére rendeznek horgászversenyt a Klágya I-en, vasárnap 17 órakor a Dávod– Madaras labdarúgó-mérkőzést rendezik. 

CSEMŐ 
Hal- és vadfőző versenyre lehet nevezni augusztus 20-án. Szintén a vadászathoz kötődik számos kulturális műsor, melyet a Templom téren adnak elő a fiatalok. Délután 3 órakor a község elöljárói köszöntik az új diplomásokat, a település fejlesztésében, illetve szépítésében élen járókat. Az esti műsor csúcspontja a hastáncbemutató lesz. 

DUNAEGYHÁZA  
Pénteken délelőtt kenyérsütésre várnak mindenkit a tájházba. A községi ünnepséget délután 6 órakor tartják a művelődési ház udvarán, este pedig koncert és tűzijáték lesz. Szombaton és vasárnap több versenyt rendeznek a sportcsarnokban, valamint horgászversenyt a Kis-Dunán.  

DUNAVECSE 
Augusztus 20-án, a délelőtti órákban a települési egészségnap keretében a vasúti sportpályán, valamint a sportcsarnokban minden korosztály különböző sportágakat próbálhat ki. A központi ünnepség délután 6 órakor lesz kulturális, szórakoztató műsorokkal a Hősök terén.  

JAKABSZÁLLÁS 
Augusztus 20. alkalmából ünnepi megemlékezés lesz ma 16 órától a jakabszállási művelődési házban. Beszédet mond Rátkai Balázs, az Új Ember katolikus újság főszerkesztője. Az új kenyeret Fekete János plébános szenteli fel, majd a Jakabszállási Népdalkör fellépésével zárul a műsor. 

JÁNOSHALMA 
Ünnepi szentmisével veszi kezdetét a városi megemlékezés szombaton 9 órakor. 10 órakor ünnepi képviselő-testületi ülés kezdődik, melyen átadják a város kitüntető címeit, sor kerül a környezetszépítési verseny eredményhirdetésére, és dr. Bárth János: Jánoshalma értékei című könyvének bemutatójára is.  

KALOCSA 
Pénteken a Vajas-csatornán rendezett kajak-kenu versennyel veszi kezdetét Kalocsán a 20-ai programsorozat. Ezt követően a Szent István-templomban ünnepi szentmisét celebrálnak, de a főszékesegyházba tervezett koncert – annak bezárása miatt – elmarad. Szombaton érseki szentmisével kezdődik a nap 10 órakor, amit 11 órakor koszorúzás követ a Szentháromság téren. Napközben a Csátaljai Népdalkör is fellép, de az inárcsi citerazenekar és Szabó István is koncertet ad a sétálóutcában. A Városi Színház előterében házi sütemények versenyeznek egymással. Este 8-tól mindenkit várnak az ünnepi lampionos csónakfelvonulásra. Vasárnap 14 órakor középkori nap kezdődik a Negyvennyolcasok terén. Az érdeklődők megnézhetik a Varajti Gizella Társulat színdarabját, érmet verhetnek, és zászlóforgatóknak is szurkolhatnak. 18 órától a királyi pár fogadásával kezdetét veszi a Királyi Lakoma. 20.30-tól tűzzsonglőrök lépnek fel, 21 órától a Koktél zenekar muzsikál. 

KECEL 

Szombaton délelőtt 10 órakor ünnepi szentmise lesz a Szentháromság-templomban. Este koncert várja az ünnepelni vágyókat a szabadtéri színpadnál. 18 órától fellép a Black Sys, majd az Elfojtott Szavak. 20 órától színpadon az Örökség (ex-Kormorán), utána pedig a Szkítia zenekar. 

KECSKEMÉT  
A Szent István-napi ünnepi megemlékezés és koszorúzás szombaton 10 órakor kezdődik a Szent István-szobornál. Ünnepi beszédet mond Varga László országgyűlési képviselő. A beszéd után kenyéráldás következik. A műsorban közreműködik a Dongó együttes. Este 8-tól Back II Black- koncert lesz a főtéri nagyszínpadon, majd 21.30-tól tűzijáték kezdődik. A szokásoknak megfelelően a Nagytemplomról és az Aranyhomok szállodáról indul  a rakéta. 

KISKŐRÖS 
Az ünnep napján 10 órakor szentmisét tartanak kenyérszenteléssel és boráldással a katolikus templomban. Majd 11 órától műsorral várják a templom előtti térre a polgárokat, ahol beszédet mond dr. Kerényi János kormánymegbízott, országgyűlési képviselő.  

KISKUNFÉLEGYHÁZA 
Az augusztus 20-ai megemlékezés 10 órakor kezdődik a Szent István téren, ünnepi beszédet mond Kapus Krisztián polgármester. 10.30-kor ünnepi szentmise kezdődik a Szent István- templomban, a misét Paskai László bíboros celebrálja. Ezt követően érkezik az aratófelvonulás a templomhoz, ahol megszentelik, majd délben a városházánál megszegik az új kenyeret. 18 óra 30 perckor a háromnapos Reptéri Fesztiválon megválasztják a térség legszebb hölgyét. Előtte Vári Gyula tart műrepülő-bemutatót, utána pedig a zenekaroké a pálya a reptér színpadán. A Béke téri színpadon a Megfeszített című rockoperát mutatja be a Félegyházi Táncszínház, a Felvidéki Rock Színház és a Nagykikindai Néptáncegyüttes 21.30-kor. 

KISKUNHALAS 
Zászlófelvonással kezdődik az állami ünnep szombaton 10 órakor az Országzászlónál, majd 17 órakor kenyérszentelés és ünnepi műsor lesz a városi vegyes kar és Kurgyis Andrea közreműködésével a Közösségek Házában. Beszédet mond Gyovai István polgármester. Napközben bográcsfesztivált rendeznek a piacon. 10 órától fellép a Szivárvány Bábszínház, a Greda Mazsorettcsoport, a Kiskun Táncegyüttes, majd a déli kenyérszentelést követően a Csalogány Citerazenekar muzsikál. Ebéd után a Szilaj Citerazenekar, a Halasi Népdalkör, valamint Szabó Borisz műsorát élvezhetik az érdeklődők, majd a főzőverseny eredményhirdetése után 16 órától a Lyra együttes, és az All in együttes zenél. 

KUNFEHÉRTÓ 
Grillfesztivált tartanak az állami ünnep hétvégéjén a Tófürdőben. 11 órától Pere János és S. Nagy Zsuzsa nótázik, majd a jánoshalmi Pöndölösök pengetik a citerák húrjait. 13 órakor az elkészült ételek szemre- és ízrevételezése után, az eredményhirdetést követően hagyományőrzők lépnek a színpadra, majd a hastáncbemutató után a Black Sys együttes zenél. 18 órától country szól, majd a Csillag születikben megismert Everdance tánccsoport kápráztatja el a közönséget. Este a Welcome együttes zenél. Vasárnap is folytatódik a buli. A tóparton vizespóló-verseny veszi kezdetét. A legformásabban tapadó felsőket SP és Kasza Tibi értékeli. A káprázat után SP fél 4-kor, Kasza Tibi pedig 5-kor lép színpadra.  

KUNSZENTMIKLÓS 
Szombat délután fél 3-kor az Országzászló felvonása nyitja az ünnepséget a városháza előtt. Az ünnepi műsor, az új kenyér szentelése 3 órakor lesz a Kálvin téri gyülekezeti teremben. A délutáni órákban az uszoda területén sajt- és borkóstolóra, kulturális műsorokra várják az ünneplőket. 

LAJOSMIZSE 
Augusztus eleje óta zajlanak a Lajosmizsei Napok eseményei. Szombaton egész délelőtt hagyományőrző foglalkozásokra várják a gyerekeket a régi városházára. Találkoznak a veterán motorosok, és 9 órakor kezdődik az országos díjugratóverseny a központi parkban. A városi ünnepséget kitüntetések átadásával délután 5 órakor tartják a művelődési házban. Este 8 órától mulatós estre hivatalos mindenki.  

MÓRICGÁT 
A hagyományokhoz híven idén is augusztus 20-án tartják a falunapot Móricgáton, amely délben Csontos Máté polgármester, illetve Kapus Krisztián országgyűlési képviselő köszöntőjével kezdődik. Délután fellépnek többek között a jászszentlászlói óvodások és a Hangász Együttes, majd utcabál következik. 

NAGYBARACSKA  
9 órakor szentmisével kezdődik a falunap, ahol új kenyeret szentelnek, majd ünnepélyes állampolgársági eskütétellel folytatódik a program. A Piac téren délután 2 órától kézműves foglalkozásra várják az érdeklődőket. Fél 6-tól a Krisztus Szeretete egyház zenekarának műsora hallható, majd karate- és capoerabemutatók lesznek, és helyi gitárosok adnak koncertet Bögitár címmel. Este utcabál, MC Hawer és a Tekknő szórakoztatja a nagyérdeműt 22 órától. A program éjfélkor tűzijátékkal zárul. 

NAGYKŐRÖS 
Augusztus 20-án hagyományosan az újszülöttek polgárrá fogadása nyitja az események sorát a főtéren. A városi ünnepséget 11 órakor rendezik a művelődési házban. Ott tüntetik ki a városért legtöbbet tevékenykedő polgárokat. 

SOLT 
Az államalapítás ünnepi rendezvényeit a solti Vécsey Könyvtár parkjában rendezik meg, ahol 10 órától székelykapu-avató ünnepséggel veszi kezdetét a program. Napközben a helyi sportpályán Szent István Kupa, teniszverseny és repülőgép-bemutató is lesz. Délután tánccsoportok és helyi fúvósok, illetve népdalkörök szórakoztatják a nagyérdeműt. Őket Vastag Tamás váltja a színpadon fél 5-kor. A polgármesteri köszöntő fél 6-kor kezdődik majd, ahol az új kenyér megáldása mellett átadják majd az Év Jó Sportolója díjat is. Kilenc órától a Húgyó-tónál tűzijátékkal, majd ezt követően a Positive Zenekar koncertjével ér véget a programsorozat.

 \"VastagVastag Tamás Solton fog énekelni

 

 

SOLTVADKERT 
Ünnepi szentmisével és kenyérszenteléssel kezdődik a nap katolikus templomban fél 9-től. Hozdik Zsolt esperesplébános minden felekezet híveit szeretettel várja a jeles alkalomra. 16 órától Szent István király ünnepi műsort rendeznek a művelődési házban. A vadkerti kultúrcsoportok mellett a keceli, a soltszentimrei, a kiskőrösi és a kaskantyúi hagyományőrzők lépnek fel. 

SZABADSZÁLLÁS 
Szombaton délután 2 órakor Anton Molnár festőművész alkotásaiból nyitnak tárlatot a közösségi házban, és ugyanott lesz a városi ünnepség is fél 3-tól. Műsort ad a citerazenekar, a Kiskun népdalkör, és fellépnek a Dóry József magyarnóta-verseny győztesei. 

SZALKSZENTMÁRTON 
Szombaton délután 2 órakor a művelődési házban kezdődik az ünnepi programsorozat. Egyebek közt köszöntik a jubiláló házaspárokat. Kiállítást nyitnak, kulturális műsort adnak az iskolások, s az esti tűzijátékig számos szórakoztató programban vehetnek részt a falubeliek. 

TATAHÁZA 
Szombaton tartják a tizedik falunapot a községben. Kilenc órától ünnepi szentmise, majd koszorúzás a hősi halottak emlékművénél. A délelőtti sportprogramban asztalitenisz-, sakk- és görkorcsolyaverseny szerepel. A délutáni programok 2 órakor kezdődnek: mazsorettcsoport utcai felvonulása, térzene, a polgármester ünnepi köszöntője, zenekarok és különböző tánccsoportok fellépései. Az esti vacsoránál karaoke, utána pedig Asztalos Kata operett- és magyarnóta-estje, végül utcabál. A 0. napon, pénteken 21 órától a bajai amatőr zenekarok mutatkoznak be a sportpályán. 

TISZAKÉCSKE 
Kilenc órától kezdődik az ünnepi szentmise a Kincsem parton, a kisvasútnál pedig sportversenyeket rendeznek. A Szent István-napi ünnepség 18 órától lesz a Millenniumi emlékparkban. A Sportliget mögött szabadidőparkban kirakodóvásár várja az érdeklődőket. 13 órától állatszépségverseny, 15 órától Molnár György harmonikaművész koncertje, 17 órától néptáncegyüttesek bemutatója. Fél 7-től klasszikus és mai rockslágerek lesznek hallhatók akusztikus hangszerelésben, fél kilenctől pedig következik a Gengszterek éjszakája musical-összeállítás.  A programokat zenés tűzijáték zárja. 

 \"ÁllatszépségversenyÁllatszépségverseny lesz Tiszakécskén

 

TISZAUG 
Falunapot rendeznek augusztus 20-án a községben. 10 órakor kezdődik az ökumenikus istentisztelet, utána kenyérszentelés és cipóosztás lesz. Ekkor adják át a Tiszaugért kitüntetést is. Délután 3 órától kutya- és lovasbemutató, 4-től pedig a Szolnoki Thália Színház operettműsora következik. Utána táncversennyel és koncerttel folytatódik a falunap. 

TISZAALPÁR 
Reggel 6 órakor a horgászoknak, 9-kor pedig a sakkozóknak kezdődik verseny (utóbbi a Kádár Lajos Közösségi Házban). Szintén 9 órakor lesz az ünnepi szentmise a katolikus templomban, 10-től az ünnepi műsor és a kenyérszentelés a Templomdombon. 14 órától főzőverseny az Alkotmány utcában, fél 3-tól pedig a nagyközség elszármaztottjai találkoznak a művelődési házban. A nap során jó pár koncert lesz szintén az Alkotmány utcában. Este 7 órakor motorosok vonulnak fel, este 9-kor pedig tűzijáték lesz. 

TOMPA 
A NyugdíjasKlubok XIV. dalos találkozójával veszi kezdetét a Tompai Napok rendezvénysorozat pénteken. Szombaton a gyergyóújfalusiak korai zenés ébresztője, a rovásírásos helységnévtáblák avatása és az ünnepi szentmise után 10 órakor veszi kezdetét a II. Méz- és Kolbászfesztivál a parkban. 13 órakor gulyáságyúból étkezhet a közönség. Fél 2-kor átadják az elkészült kemencét az óvodában, majd megszentelik az új kenyeret, és kiosztják a városi kitüntetéseket – ezt már az ünnepi műsorban a parkban. 5 órától Kontor Tamás és Szabó Eszter énekel a színpadon. Este Virág Norberttel mulathatnak a táncos kedvűek az utcabálon. Este háromnegyed 10-kor tűzijáték színesíti az eget.  

ZSANA  
Gigantikus méretű, 2000 literes főzőedényben rotyog majd a birkapörkölt az augusztus 20-ai falunapon. A programok sora fél 10-kor a fogatok felvonulásával kezdődik. A 10 órai szentmise és az ünnepi műsor után terepasztal-, szalvéta-, játék- és veteránautó-bemutató sorát tekintheti meg a közönség. A közel egy tucat birka életét követelő, több mint 500 adag pörköltet Sós Dezső életműdíjas mesterszakács főzi és osztja majd délben. 15 órakor lép színpadra a Bab társulat, a Jelenetek egy házasságból című darabbal. Takács Nikolas 16 órától énekel, majd Márió muzsikál. Hat óra előtt divatbemutatóban gyönyörködhetnek az érdeklődők, akiket negyed 7-től Nádas György humorista késztet majd – a remények szerint – nevetésre. 19 órától operettválogatást, majd a Zsanai táncoló lábak műsorát láthatja a közönség. Kontor Tamás és Szabó Eszter élő koncertje 21 órakor kezdődik, amit tűzijáték, majd pirkadatig tartó utcabál követ.

 \"SzámosSzámos településen tűzijáték is lesz