Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 19. 08:25

Mindennapi kenyerünk titkai

Mindennapi kenyerünk titkai
Maholnap két évtizede, hogy átvette a lajosmizsei üzemet a Hírös Sütőipari Rt.-től a kecskeméti székhelyű Cseh Pékség. Ezt követően jelentős fejlesztéseket, korszerűsítéseket hajtott végre ez a közismert családi vállalkozás. Kívül-belül megújult az üzem, s megőrizve a hagyományos technológiát, jelentősen modernizálódott a géppark. - A kenyér, a kifli és a zsemle legkülönbözőbb változatai kerülnek itt ki naponta a kemencéből, amiket azután, csaknem félszáz környékbeli boltnak szállítunk – tudtuk meg Kalocsa Jánosnétól, a lajosmizsei üzem vezetőjétől. – Köztük az üzemünk szomszédságában lévő Kiga Kft.-nek, amely a mintaboltunk. A számokat tekintve ez azt jelenti, hogy a két műszakban dolgozó üzemünkből 10-12 ezer darab kifli és zsemle, valamit hatszáz és ezer kiló közötti kenyérféleség jut el naponta a vásárlókhoz.

 

- Mitől népszerűek pékségük termékei?

- Mi csak kiváló lisztet használunk, s jó szakembereket alkalmazunk. Jelenleg 17 dolgozót foglalkoztatunk, akiknek a munkáját ma már megkönnyíti a korszerű technika. Ugyanakkor a vállalat vezetése emberileg és szakmailag egyaránt megtesz mindent annak érdekében, hogy zökkenőmentes termeléssel, kiváló minőségű pékáruk kerüljenek ki a lajosmizsei üzemünkből is.

- Mennyi érzik a gazdasági krízis hatásait?

– Szomorú napi tapasztalat az energia és az alapanyagok árának emelkedése. És nagy hatékonyságot, racionalitást követel tőlünk, hogy a növekvő költségek jelentősebben ne mutatkozzanak termékeink áraiban. A szupermarketekkel minőségi szempontból könnyedén fel tudjuk venni a versenyt, az árakat tekintve viszont, nemigen. Más kérdés, hogy a mi kenyereink – ha helyesen tárolják – akár egy hét múlva is fogyaszthatók.

- Mit javasol, otthon hogyan tároljuk a Cseh Pékség terméket?

- Vászonruhába burkolva, mert úgy tud szellőzni a friss kenyér. Ha még a belseje meleg, s nejlonba zárjuk, akkor óhatatlanul rosszabb állagúvá válik, megnyúlósodik. Ez a gond egyébként az egyre divatosabb szeletelt kenyérrel is. Ha nem hűl le tökéletesen, mielőtt felszeletelik, a fóliacsomagolásban jelentősen veszíthet a minőségéből. Már a nagyobb boltok, saját gépekkel rendelkezve, kért mennyiséget szeletelnek a vásárlóknak. 

- Milyen fejlesztéseket terveznek?

- Egy új kemencét szeretnénk még felállítani a közeljövőben, s egy energiatakarékosabb dagasztókép üzembeállítását is tervezzük, még ezen az őszön.

- Ön szinte gyermekkora óta itt dolgozik. Hogyan látja, sokat változott azóta a kenyér és a pékek iránti tisztelet?

- Nézze, ahogy sok minden mást, a kenyeret is az tiszteli leginkább, aki keményen megdolgozik érte. Ma sem könnyű a megélhetés, de világháborúkat megélt nagyapáink idejében tényleg szentségnek számított a kenyér, amiből nem mindig jutott az asztalra. Persze, hogy sokkal nagyobb volt a tisztelete, mint manapság. Aki pedig nem szereti olyan tiszta szívvel ezt a szakmát, mint a tulajdonosaink, s én a kollégáim többségével együtt, az hosszú távon nem marad meg a kemence mellett. Mert péknek lenni sok lemondással, önfeláldozással jár, hiszen két műszakban, hétvégéken és ünnepnapokon is – amikor más pihen, szórakozik - dolgozni kell, hogy minden reggel friss kenyér kerülhessen az emberek asztalára.

Kövessen minket a Facebookon is!