Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 22. 14:52

Helyi gazdák adják a konyhára valót

Helyi gazdák adják a konyhára valót
Maholnap négy évtizede, hogy összetalálkozott néhány vendéglátós fiatalember Lajosmizsén, ahol éppen akkor nyílt Tanyamúzeum, bemutatva az érdeklődőknek a kiskunsági puszta múltját, jelenét. És arra az elhatározásra jutottak, hogy ennek az új létesítménynek a szomszédságában nyitnak egy csárdát, megvalósítva egy hagyományokhoz hű, de mégis újfajta vendégfogadási kultúrát. Mégpedig úgy, hogy a finom falatok és nedűk mellé nem elcsépelt folklórműsorokat kínálnak, hanem a puszta máig élő, hamisítatlan valóságát idéző programok személyes közreműködőjévé teszik a vendégeket.

 

A csárda és az udvarház úgy terebélyesedett, ahogy a vendégek serege nőtt. Az egykori fiatal vendéglátósok egyike Garaczi János volt, aki azóta jelentős köztiszteletnek örvend – tulajdonos társaival: Terenyi Istvánnal és Polyák Zoltánnal egyetemben – nem csak Lajosmizsén, hanem országszerte, a vendéglátós körökben. A Venesz József-díjas mesterszakács, a magyar szakács olimpiai válogatott trénere máig megmaradt annak, amire a szülei tanították: szerénynek, de maximumra törekvőnek.

- Helvécián születtem, Kecskeméten kezdtem a vendéglátó szakmát, de életem nagyobbik része ide köt, Lajosmizséhez – mondja a Tanyacsárda messze földön híres séfje. – Mizseinek vallva magunkat, mindig is jó kapcsolatot ápoltunk az itt élőkkel. Máig rendszeres vevői vagyunk a környékbeli gazdák termékeinek, hiszen csárdánk jellegzetes íz világát az itt termelt kitűnő alapanyagok is meghatározzák. Csodás kertészetek vannak körülöttünk, frissen kínálva a primőrt, s a különböző vágóhidak – baromfi, nyúl, sertés –  húsaiért sem kell messzire utazgatnunk. 

- A félkész ételek divatja bennünket elkerült. Megőriztük a hagyományos ízeket, miközben az új kor új igényeit is beépítettük kínálatunkba. Nálunk ugyanazt az ízt kapja ma, aki ragulevest rendel, mint tíz évvel ezelőtt. Miközben az étlapról már a korszerű táplálkozás hívei, a vegetáriánusok is könnyen tudnak választani. És Lajosmizse környékén is egyre többen foglalkoznak úgynevezett biogazdálkodással, úgyhogy a jó alapanyagok beszerzése nem okoz gondot. Köztudott, hogy sajátos klímájának, s a rengeteg napfénynek köszönhetően, az Alföld zöldségeinek, gyümölcseinek Európa szerte nincs párjuk. És az is köztudott, hogy az ételek finomságát alapvetően alapanyaguk minősége határozza meg. Tehát nem csak szolidárisak vagyunk, amikor a környékbeli gazdák termékeihez ragaszkodunk, de gasztronómiai szempontból is butaság lenne a szupermarketek ismeretlen származású, ízetlenebb árui mellett döntenünk, amikor beszerezzük a konyhára valót.

- Nagyon jól döntött Gömöri Ferenc 1973-ban, amikor elhatároztaa Lajosmizsei Tanyacsárda létrehozását. Soha nem bántam meg, hogy a külföldi lehetőségek mellett Lajosmizsét választottam, hiszen egy fiatal szakembergárda vitte sikerre, tette világhírűvé ezt a Tanyacsárdát. Aminek máig erős pillérei: a minőség, az állandóság, a vendégszeretet és e tájban rejlő adottságok megbecsülése.

Kövessen minket a Facebookon is!