Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 23. 05:31 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Kedden reggel északkeleten lehet kevés felhő, másutt folytatódik a derült, nyugodt idő. A minimumok 16 és 21°C között várhatóak. Napközben is marad a száraz, napos idő, egyedül északkeleten jelenhetnek meg gomolyfelhők, az Északi-középhegység térségében egy-egy zápor, gyenge zivatar sem kizárt. A Kisalföldön megélénkülhet a szél, kánikulára; 31 és 36°C közötti csúcshőmérsékletre készülhetünk.

 Szerdán virradóra is derült, csendes, nyugodt időre készülhetünk, a változó irányú, gyenge szélben 15 és 20°C közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Kedden gyenge melegfronti hatás terheli a szervezetünket. Ilyenkor fejfájás, tompultság, fáradékonyság jelentkezhet az arra érzékenyeknél. Az időjárást a napsütés és a kánikula fogja jellemezni, ami a kisgyermekek, idősek és krónikus betegek szervezetét igencsak megterheli. Emiatt ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon, gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról és bőrünk védelméről.

Közlekedésmeterológia

Kedden országszerte kedvezően alakulnak a közlekedés meteorológiai feltételei. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Se gyermekeinket, se házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napfényen lévő zárt járművekben! Mindenképpen vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű folyadékot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 32. héten fokozatosan erősödött a pollenterhelés. A héten Békéscsabán és Szekszárdon volt a legmagasabb a terhelés, a legalacsonyabb Tatabányán és Mosdóson. Folytatódik a nyári csúcsidőszak – a száraz, meleg időben minden nyári gyomnövény pollenszórása erősödött – a csalánfélék, a parlagfű, a kender, az üröm, a libatopfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, az ernyősvirágzatúak és a lórom virágpora országszerte jelen van a levegőben. Változatlanul a csalánfélék virágporából monitorozták a legtöbbet minden városban – pollenszórása tovább erősödött, napi országos átlagkoncentrációja vasárnap érte el eddigi legmagasabb értékét. Pollenkoncentrációja Tatabánya kivételével minden városban elérte a magas szintet, sőt az állomások többségénél a hét nagyobb részében magas volt. Egyre erősödik a parlagfű pollenszórása is – virágpora a legtöbb állomáson a csalánfélék után a legnagyobb mennyiségben volt jelen a csapdákban, országos napi átlagkoncentrációja pedig a hét második felétől magas volt. Virágporát Salgótarjánban és Tatabányán a héten még nem detektálták közepesnél magasabb koncentrációban, minden más állomáson azonban már magas, Szolnokon és Békéscsabán pedig nagyon magas szintet is mértek. Részletes parlagfű-jelentés: a http://oki.wesper.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf linken érhet el! Tovább emelkedett a kender virágporának mennyisége is – Szekszárdon, Salgótarjánban és Tatabányán a csalánfélék után a legnagyobb mennyiségben monitorozták. Napi koncentrációja a legtöbb városban a hét második felében, Szekszárdon és Szolnokon szinte egész héten magas volt. A parlagfű terhelést fokozza, felerősödött az üröm pollenszórása is, mely szintén nagyon erős allergén és gyakran keresztreakciót is ad a parlagfűvel, a közeli rokonság miatt. Pesten és Miskolcon virágpora a csaláné után legnagyobb mennyiségben volt jelen a levegőben, napi átlagkoncentrációja még közepes, de már több városban is hosszabb időre monitorozták magas koncentrációban. Emelkedett a libatopfélék, az útifű és a pázsitfűfélék, illetve a lórom pollenkoncentrációja is – előbbi kettő virágporából az állomások nagy részében egy vagy néhány napon mértek tüneteket okozó közepes szintet, a pázsitfűfélék pollenszemeiből csak néhány városban, a lóroméból csak Salgótarjánban detektáltak közepes szintet. Emelkedett a kültéri allergén gombák (Alternaria, Cladosporium) közül az Alternaria mennyisége – koncentrációja az állomások felénél nagyon magas volt – de Pesten, Győrött és Mosdóson mindkét típusú gomba mennyisége nagyon magas szintet ért el.

Kövessen minket a Facebookon is!