Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. augusztus 25. 15:46 | Szerző/forrás: antsz.hu

Sötétbordó riasztás – száll a parlagfű pollenszem a levegőben

Sötétbordó riasztás – száll a parlagfű pollenszem a levegőben
Sötétbordó színű riasztás van érvényben Kecskemét, Pécs, Szekszárd, és Debrecen környékén. Ezeken a területeken naponta, köbméterenként kétszáznál is több parlagfű pollenszem lehet a levegőben.

A kánikulának köszönhetően a 34. hét elején a múlt hét végi értékekhez képest is tovább nőtt a légtér pollenteheltsége, illetve az ebből fakadó egészségügyi kockázat.

Azoknál, akiknek szervezete érzékenyebben reagál a parlagfűre, a felsőbb légterekben jelenleg mért nagyon magas pollenkoncentrációk a föld közelében tartózkodva már rendkívül komoly tüneteket idézhetnek elő.

Amíg nem lesz tartós esőzés, addig a következő hetekben növekedő, illetve hasonlóan magas parlagfű pollenkoncentráció várható! További információ a szerdánként frissülő hivatalos parlagfű jelentésben és a PPRRtérképen, illetve a péntekenként megjelenő, az összes aktuális légtéri allergén országos elterjedését összesítő jelentésben olvasható.

Interneten is elérhető polleninformáció a http://oki.antsz.hu, vagy http://oki.wesper.hu lapon található.

Itt ajánljuk figyelmébe a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) lakossági tájékoztatását: „Váltás parlagfű riasztásra”

 

Az OKI Aerobiológiai Monitorozási Osztálya által a 2011-es parlagfű szezonra bevezetett

Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) szerinti terheléskategóriák és magyarázatuk

                        Egy adott térség fehér jelzése (0 db/m3/nap) esetén az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata nem detektált parlagfű pollent a levegőben. Nincs jelés.

                        A zöld jelzés (1-9 db/m3/nap) alacsony, tüneteket nem okozó pollenkoncentrációt jelent.

                        A narancs jelzés (10-29 db/m3/nap) közepes pollenkoncentrációt takar, amely a parlagfűre érzékenyebb egyének esetében már kezdeti tünetek okozója (tüsszögés, könnyfolyás).

                        Magas pollenkoncentráció esetén piros riasztás (30-49 db/m3/nap) lép érvénybe. Ez a terhelés már minden betegből allergiás reakciókat vált ki. A kategória a parlagfűpollenre súlyosan érzékenyek számára azt jelzi, hogy már állandó, kis és közepes erősségű tünetekkel kell számolni; ebben az esetben azonban már a kevésbé érzékenyek is számíthatnak a kezdeti tünetek megjelenésével.

                        Vörös riasztás (50-99 db/m3/nap) esetén is magas pollenkoncentrációról beszélünk még, ez azonban már erősebb tünetek okozója és általánosságban már a kevésbé érzékenyek szervezete is közepes erősséggel reagál.

                        Bordó riasztás (100-199 db/m3/nap) esetén beszélünk először igen magas parlagfű koncentrációról – ekkor már minden érintett erős, vagy igen erős tünetekkel küzd.

                        Sötétbordó riasztás (200-499 db/m3/nap) esetén az egészségi állapot már kritikussá is válhat: jellemzően nő például az asztmás tünetegyüttes fellángolásának valószínűsége.

                        Fekete riasztáskor (500-999 db/m3/nap) a heveny tünetek már komoly mértékű életminőség-romlás okozói; a helyzet kritikus, hipotézis szerint ilyen mértékű terhelésnél már komoly mértékben fokozódik a szenzitizáció.

                        Végül a pollenek fuxinos festődési színéről elnevezett "Ambrosia szín" riasztás (1000 db/m3/nap felett) esetén a tünetegyüttes már szélsőséges erősségű lehet. Ilyen napokon extrém helyzetről kell beszélnünk.

 

Néhány jó tanács parlagfű allergiásoknak

-       Minél kevesebb időt töltsön a szabadban

-       Kerülje a szabadtéri sportokat, egyedül az úszás élvezhető korlátlanul

-       Éjjel ne tartsa nyitva az ablakot, ha szellőztet, 22-24 óra között tegye

-       Gyakran porszívózzon, a padlót nedves ruhával törölje át

-       Ruháját naponta mossa, de ne szárítsa a szabadban, cipőjét vizes ruhával törölje

-       Haját, ami az egyik fő pollenraktár, lefekvés előtt naponta mossa meg

-       Kerülje a dohányzást, ami fokozza az allergia tüneteit

-       A parlagfű allergiás keresztreakciót ad a következő növényekre, ezért ajánlott kerülni fogyasztásukat: dinnye, görögdinnye, uborka, cukkíni, banán, gesztenye, paradicsom, kerti saláta

-       Allergiás tünetek észlelésekor feltétlenül forduljon szakorvoshoz, az orvos utasításait betartva a rendelt gyógyszereket folyamatosan alkalmazva tünetei jelentősen csökkenhetnek

Kövessen minket a Facebookon is!