Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. augusztus 29. 06:03 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Hétfőn hajnalban északnyugaton változóan, máshol gyengén felhős, illetve derült reggelre ébredhetünk. Gyenge légmozgás mellett 11-16°C-ot mérhetünk. Napközben többórás napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet, északkeleten egy-egy zápor, gyenge zivatar is kialakulhat. A középső területeken helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31°C között alakul.

 Kedden hajnalban a délkeleti országrészben és az Alpokalja térségében több, máshol kevesebb lesz a felhő felettünk, csapadék nem valószínű. A Dunántúl nyugati részén megélénkül az északi, északnyugati szél, máshol gyenge marad a légmozgás. 13 és 18°C közé süllyed a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hétfőn számottevő fronthatásra nem kell számítani, az időjárás változásaira érzékenyen reagálók fellélegezhetnek. A napos, mérsékelten meleg időben jelentősen javul a közérzet. A tiszta levegőben a kora délutáni órákban (12 és 14 óra között) az UV sugárzás eléri az erős fokozatot, ezért érdemes figyelni a napon töltött időszak hosszára, mert akár 20-25 perc alatt is kialakulhat pír az érzékeny bőrfelületen. Védekezésül használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet. Forrás: www.meteoklinika.hu

Közlekedésmeterológia

Hétfőn országszerte kedvezően alakulnak a közlekedés meteorológiai feltételei. Jelentéktelen záporeső, gyenge zivatar csak az északkeleti határ közelében alakulhat ki, átmenetileg nedves útszakaszokat okozva. A középső országrészben időnként kissé megélénkülő szél némileg csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 33. héten tovább erősödött a pollenterhelés. Valamennyi gyomnövény, a csalánfélék, a parlagfű, a kender, az üröm, a libatopfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, az és a lórom virágpor szórása kisebb-nagyobb mértékben növekedést mutatott. Ugyanakkor elmondható, hogy a csapadékos, viharos napokon és országrészeken az elmúlt héten is jellemző volt az értékek egy-két kategóriával való visszaesése. Aktuálisan elsősorban a parlagfű és az üröm pollenszórására kell koncentrálni: ezek tömeges virágzása megkezdődött és komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. A parlagfű pollenszáma a múlt hetihez képest négyszeresére nőtt. A hét végére már a legtöbb városból nagyon magas parlagfű pollenszintet jelentettek, ez alól csak Pécs, Szolnok, Tatabánya és Zalaegerszeg volt kivétel, ahol magas értéket mértek. A parlagfű jelenleg az összpollenszám közel egyharmadát adja. A leggyakoribb továbbra is az alacsonyabb allergenitású csalánfélék virágpora, amelyek koncentrációja valamennyi városban magas. A kender virágporszintje is magas a legtöbb mérőállomáson, míg Szekszárdon nagyon magas, Mosdóson és Szombathelyen alacsony illetve közepes. A libatopfélék, az útifű és a pázsitfűfélék pollenszáma azonban már legfeljebb a közepes szintet éri el. A lórom virágporkibocsátása országszerte alacsony, csak Salgótarjánban érte el a közepes szintet. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spórakoncentrációja nagyon magas, azonban a Cladosporium eredet allergénterhelés csak Győrött volt ilyen szintű.

Kövessen minket a Facebookon is!