Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 30. 08:50 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Kedden napközben északon, északkeleten változóan, máshol gyengén felhős időre készülhetünk többórás napsütéssel. Északkeleten jelentéktelen zápor, gyenge zivatar előfordulhat, máshol csapadék nem valószínű. A Dunántúlon élénk lesz az északi, északnyugati szél, délután általában véve 26 és 31°C között, nyugaton 23-25°C körül alakul a hőmérséklet.

A szerdára virradó éjszaka során északon és keleten lesz több, délen és nyugaton kevesebb felhő az égen, északkeleten eleinte záporeső még kialakulhat. A mérsékelt északias szél a Bakonyban és északkeleten időnként megélénkülhet, 11 és 17°C közé csökken a hőmérséklet. Napközben az eleinte felhősebb északkeleti területeken is csökken a felhőzet, és országszerte több órára kisüt a Nap. Csapadék nem várható. A légmozgás északkeleten, keleten mérsékelt, máshol gyenge marad, 24 és 29°C közé emelkedik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Kedden az északi és északkeleti országrészt érintő gyenge hidegfrontra lehet számítani. Az arra érzékenyek fejfájásra, migrénre, ingerlékenységre panaszkodhatnak. Az UV sugárzás a déli órákban erős lehet, ezért nem érdemes a napon 20-25 percnél többet tartózkodni.

Közlekedésmeterológia

Kedden is többnyire kedvezően alakulnak a közlekedés meteorológiai feltételei. Záporeső, gyenge zivatar csak az északkeleti országrészben alakulhat ki, átmenetileg nedves útszakaszokat okozva. A Dunántúlon időnként megélénkülő szél valamelyest csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk, a megfelelő folyadék-utánpótlásról gondoskodnunk. Se gyermekeinket, se házi kedvenceinket ne hagyjuk a napon lévő felhevült, zárt járművekben! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 33. héten tovább erősödött a pollenterhelés. Valamennyi gyomnövény, a csalánfélék, a parlagfű, a kender, az üröm, a libatopfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, az és a lórom virágpor szórása kisebb-nagyobb mértékben növekedést mutatott. Ugyanakkor elmondható, hogy a csapadékos, viharos napokon és országrészeken az elmúlt héten is jellemző volt az értékek egy-két kategóriával való visszaesése. Aktuálisan elsősorban a parlagfű és az üröm pollenszórására kell koncentrálni: ezek tömeges virágzása megkezdődött és komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. A parlagfű pollenszáma a múlt hetihez képest négyszeresére nőtt. A hét végére már a legtöbb városból nagyon magas parlagfű pollenszintet jelentettek, ez alól csak Pécs, Szolnok, Tatabánya és Zalaegerszeg volt kivétel, ahol magas értéket mértek. A parlagfű jelenleg az összpollenszám közel egyharmadát adja. A leggyakoribb továbbra is az alacsonyabb allergenitású csalánfélék virágpora, amelyek koncentrációja valamennyi városban magas. A kender virágporszintje is magas a legtöbb mérőállomáson, míg Szekszárdon nagyon magas, Mosdóson és Szombathelyen alacsony illetve közepes. A libatopfélék, az útifű és a pázsitfűfélék pollenszáma azonban már legfeljebb a közepes szintet éri el. A lórom virágporkibocsátása országszerte alacsony, csak Salgótarjánban érte el a közepes szintet. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spórakoncentrációja nagyon magas, azonban a Cladosporium eredet allergénterhelés csak Győrött volt ilyen szintű.

Kövessen minket a Facebookon is!