Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 31. 08:21 | Szerző/forrás: kormany.hu

Navracsics Tibor nyitotta meg a Wekerle Sándor emlékszobát

Képgaléria
Navracsics Tibor nyitotta meg a Wekerle Sándor emlékszobát
Wekerle Sándor kilencven évvel ezelőtt hunyt el, de mint politikus továbbra is köztünk él – emelte ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kedden, amikor a Károlyi-Csekonics Rezidencián ünnepélyesen felavatta a Wekerle Sándor volt miniszterelnök tiszteletére berendezett emlékszobát.

Navracsics Tibor elmondta: örülhetünk, hogy egy ilyen nagyszerű embert és politikust, mint Wekerle Sándor a honfitársunknak tudhatunk. Ezért nagy öröm számára – folytatta-, hogy az idén Móron kezdődött emlékév alkalmából tett ígéretéhez híven megnyithatja a Wekerle Sándor Alapkezelőnek otthont adó Károlyi-Csekonics Rezidencián az emlékszobát.

Hidas János az alapkezelő főigazgatója az ünnepélyes eseményen kiemelte, hogy a kilencven éve elhunyt politikus jelentős lábnyomot hagyott maga után, amelynek alapos kutatása még ránk vár. Felidézte a volt miniszterelnök gondolatát, miszerint: "Építeni kell, nem rombolni. Hinni kell, nem csüggedni!". Mint mondta: Wekerle Sándor ehhez a mottóhoz hűen élt és ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a Tanácsköztársaság börtönében is Magyarország új gazdasági programjának megalkotása foglalkoztatta a politikust.

Patay Géza, Wekerle Sándor dédunokája ünnepi beszédében örömének adott hangot, hogy végre méltó helyére kerül Wekerle Sándor, és a szocialista korszak mellőzöttsége után a szélesebb közvélemény is jobban megismerheti a dualizmus korának miniszterelnökét.

Wekerle Sándor tiszteletére emléktáblát lepleztek le és megnyitották az újonnan berendezett emlékszobát is, ahol korabeli berendezési tárgyak, és többek között Benczúr Gyula Wekerlét ábrázoló portréja is kiállításra került.

A kormany.hu-nak Patay Alexandra, Wekerle Sándor dédunokája azt is elmondta, hogy bár személyes emlékei sajnos nincsenek neves rokonáról, de a család mindvégig őrizte a hagyományt, és a szoba régi emlékeket ébreszt benne, otthon érzi magát.

Szolidaritás nélkül nem lehet versenyképes Magyarország

Az állam legfőbb szerepe a versenyképesség fenntartása, a szolidaritás és a közösségek erősítésével – hangsúlyozta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Wekerle Sándor életéről szóló kötet bemutatóján, melyet Tőkéczki László történész is méltatott.

Wekerle Sándorral mostohán bánt az utókor – emlékeztetett a miniszter –, hiszen igyekeztek őt eltűntetni a magyar történelemből. Egy helyről azonban nem tudták, mégpedig Kispestről, a Wekerletelepről. A telep megépítése egy kiemelten fontos és átfogó szociálpolitikai, kimondottan a jólétet szolgáló intézkedés volt – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Ez a kötet – folytatta -, egy olyan ember életútját mutatja be, akit az első polgári miniszterelnöknek szoktak nevezni. Wekerle Sándor pályájának legfőbb tanulsága számunkra az, hogy mi magyarok már az 1800-as években tudtuk, hogy a cél egy olyan ország megteremtése, ahol származás és vagyoni helyzettől függetlenül, a tehetséggel lehet elérni valamit – nyomatékosította a miniszterelnök-helyettes.

A másik tanulság Wekerle Sándor életpályájából, hogy a szakmaiság és a politika szorosan összekapcsolódik, egymás feltételei – mondta a miniszter, majd hozzátette: a politikus csak akkor lehet sikeres, ha érti is a politikát, ért az államhoz, kellő szakmai tudással bír.

Dr. Tőkéczki László történész a kormany.hu-nak kifejtette: azért fontos Wekerle Sándort is jobban megismernünk, mert időnként mellbevágó az a hasonlóság, amely a dualizmus korának kihívásai és napjaink nagy kérdései között mutatkoznak, leginkább az, hogy hogyan lehet sikeresen felemelni egy országot, egy nemzetet. A magyar politikai vezető réteg egy része végre észrevette azt a hatalmas hagyomány-örökséget, amit eddig nem használtak – tette hozzá.

Kövessen minket a Facebookon is!