Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 1. 14:37

Augusztus 30. SZENT FERDINÁND: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Augusztus 30. SZENT FERDINÁND: Szentek közössége a Wojtyla Házban
A szent király élete példa értékű az ország vezetésében, a hatalom és a javak helyes felhasználásában, sőt a hitéletben is, ezért házunk első szentmiséjéhez szintén közbenjárását kértük.

         A 13. századi Kasztília és Leon élén állóIII.Ferdinánd éppúgy, mint unokatestvére, Szent Lajos francia király, a keresztény uralkodók eszményképe.

         Mivel tudta, hogy a hatalom és vagyon nagy kísértést jelent a velük való visszaélésre, szobája falára ezt a figyelmeztetést íratta: „Ferdinánd! Gondolj az örökkévalóságra!” Ezt mind hivatalos, mid magánéletében meg is valósította.

         Uralkodóként ügyelt tanácsosai személyére: csak jellemes és vallásos férfiakat választott e posztra. Hadseregét is, mellyel sok hadjáratot vezetett a félszigetet uraló arabok ellen, a kor egyik legerkölcsösebbjévé alakította, mert meggyőződése szerint kizárólag hívő katonából válhat hős. A ferences és domonkos koldulórendeket épp a vallásos élet fellendítéséért igyekezett letelepíteni. A műveltség érdekében bővíttette a világhírű salamancai egyetemet, az igazságszolgáltatás ügyében pedig a régi gót törvényeket kasztíliai nyelvre fordíttatta, lökést adva  a spanyol próza fejlődésének is.

         Magánemberként példás hitéletet élt. Ruhája alatt mindig vezeklőövet hordott, éjszakákon át imádkozott, s nagycsütörtökön ő mosta meg elsőként az uralkodók közül tizenkét koldus lábát. Papjai körében, a Te Deum éneklése közben fejezte be földi pályáját, utoljára jelezve, hogy a hatalom akkor áldás, ha gyakorlója a királyok Királyának veti alá magát, s neki szolgál.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház