Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 1. 15:07

JÉZUS HATALMÁRÓL: Karol Wojtyla lelki műhelyében (59.)

JÉZUS HATALMÁRÓL: Karol Wojtyla lelki műhelyében (59.)
Napi evangéliumunkhoz kapcsolódva szóba került egy gyógyító imaalkalom, melyet szeptember 3-án szombaton, délután 3 órakor kezdenek a széchenyivárosi Szentcsalád Plébánián.

         A Jézus kilétét igazoló csodák közül ez az igerész az ismétlődő ördögűzés mellett a betegségek meggyógyítását hangsúlyozza, különösen Simon lázbeteg anyósának talpra állításával. Az asszony Jézus szavára „azonnal fölkelt és szolgált nekik”. Az Úrral való találkozás, az őszinte megtérés is ezt eredményezi: önmagunk erőtlen elhagyása, mások segítségének elvárása helyett Isten és az embertársak szolgálatát.

         Gyógyításaikor Jézus szavával illetve kézrátételével hatott. Szavának hatalma Isten teremtő erejét jelzi, mellyel a világot alkotta, s mellyel újjáteremteni is képes. Érintésének hatása a szentség erejére mutat, mely a bűn minden művét kioltja.     

         Krisztus isteni öntudatának és hatalmának titka imaéletében rejlett. A magányos imádságra, az Atyával való bizalmas együttlétre akár kora hajnalban is időt szakított. Ennek köszönhette határozott küldetéstudatát, feladatainak biztos ismeretét, ami a tömegnyomástól, a népszerűség gerjesztette hiúság tévútjaitól is megóvta. Mindez bennünket is rendszeres imaéletre hív, hogy megérthessük és megvalósíthassuk életünknek célját. A gyógyítások egyben közbenjárásra is buzdítanak, hisz Jézus mások által hozzávitt betegekkel tette a sok csodát.

 

 

Napi evangélium: Lk 4,38-44

 

Kafarnaumi tartózkodása idején Jézus a zsinagógából jövet betért Simon (Péter) házába. Simon anyósa éppen magas lázban szenvedett. Mindjárt szóltak is neki az érdekében. Jézus a beteg fölé hajolt, parancsolt a láznak, és a láz megszűnt. A beteg azonnal fölkelt, és szolgált nekik. Napnyugtakor mindnyájan odavitték Jézushoz a betegeket, akik különféle bajokban szenvedtek. Mindegyikre rátette kezét, és meggyógyította őket. Sokakból gonosz lelkek mentek ki, és ezt kiáltozták: „Te vagy az Isten Fia!” Jézus azonban rájuk parancsolt, és nem engedte, hogy beszéljenek; azok ugyanis tudták, hogy ő a Krisztus. Amikor megvirradt, Jézus kiment egy magányos helyre; a népsokaság pedig keresésére indult, és meg is találta. Tartóztatták, hogy ne menjen el tőlük. Jézus azonban így válaszolt: „Más városoknak is hirdetnem kell Isten országának evangéliumát, mert ez a küldetésem.” Azután folytatta tanítását Galilea zsinagógáiban.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház