Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 1. 15:10

Augusztus 31. SZÜLETETLEN SZENT RAJMUND: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Augusztus 31. SZÜLETETLEN SZENT RAJMUND: Szentek közössége a Wojtyla Házban
Szüleink földi és örök életéért, az önfeláldozó szeretet megvalósításáért, a beszédben való bölcsességért, és a rabok lelki tisztulásáért imádkoztunk a fogolykiváltó szerzetes nyomán.

         Rajmund édesanyja meghalt, mielőtt világra hozhatta volna fiát, ezért az orvosok a 13. században bravúros műtéttel emelték ki méhéből meg nem szült csecsemőjét. Az felcseperedvén szokatlanul jámbornak bizonyult, így bosszankodó édesapja mindent elkövetett, hogy figyelmét e világ felé fordítsa. Elküldte egy szinte lakatlan tanyára, hátha ott megszereti a gazdálkodást, de a magány és a munka is inkább Krisztushoz kapcsolta. Ezt látva édesapja megengedte, hogy a barcelonai fogolykiváltó szerzetesrendbe lépjen.

         Rajmund Algírban felajánlotta magát egy keresztény fogoly szabadulásáért cserébe, s mert a muzulmánok kezdetben hagyták szabadon járni, a nyomorúságos helyzetük miatt már hitehagyással fenyegetett keresztényeket erősítette. Közben a muzulmánok közül is megtérített néhány előkelőt, amiért bíróság elé állították, s csak a váltságdíja reményében hagyták életben. Mivel azonban a prédikálástól nem lehetett eltiltani, végigvonszolták az utcákon, a sarkokon megkorbácsolták, majd tüzes vassal átlyukasztották ajkait, s lelakatolták a száját. Így töltött nyolc hónapot a börtönben a falhoz láncolva. A  történtekről értesülvén rendi elöljárója azonnal elvitte érte az összekoldult váltságdíjat, a pápa bíborossá nevezte ki, Hispániában pedig a hívő nép nagy lelkesedéssel várta. Egy gróf még kastélyát is felajánlotta neki szállásul, ő azonban kolostorába vonult vissza. Csak a pápa Rómába hívására hagyta azt el, a sok megpróbáltatás miatt azonban útközben meghalt.

         A harminchat éves szerzetes életszentségét már ekkor felismerték, így holttestére mint ereklyére többen igényt tartottak. A vitát eldöntendő egy vak öszvér vontatta szekérre helyezték koporsóját, s a kocsis nélkül hagyott állat arra a tanyára vontatta Rajmund testét, ahová egykor apja küldte a lelki élettől eltávolítandó. Ott temették el, és sírja fölé utóbb kolostort is emeltek.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház