Július 16. kedd, Valter
Hírek, események 2011. szeptember 1. 18:34

Zöldi-Kovács László vehette át Szilády-emlékdíjat a X. Gutenberg Napon

Képgaléria
Mint minden évben, így most is az Aranyhomok Szálloda mellett elhelyezett Szilády-emléktábla megkoszorúzásával indult szeptember 1-jén, csütörtök délután a X. Gutenberg Napi ünnepség Kecskeméten. A rendezvényt ezúttal is a Porta Egyesület és a 15 éves Katona József Megyei Könyvtár szervezte a jeles nyomdász elődökre és máig ható rangos örökségükre emlékezve. Az ünnepi beszédet Szécsi Gábor, egyetemi professzor tartotta. A koszorúzást követően az ünneplők a Katona József Könyvtárban szakmai konzultációra gyűltek össze. A vendégeket Ramháb Mária, a Katona József Könyvtár igazgatója, korábbi Szilády Károly-díjas és Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte. Ez után Fábián Endre, az STI Petőfi Nyomda igazgatója, a Papír és Nyomdaipari Műszaki Egyesület elnöke beszélt a nyomdaipar helyzetéről és változásairól. Az idei Szilády-díjat Zöldi-Kovács László a Petőfi Nyomda kitűnő szakembere vette át, életművéért, a kecskeméti tipográfiák örökségének hűséges és hiteles ápolásáért, valamint az utánpótlás színvonalas neveléséért. Gratulálunk eddigi elért eredményeihez.

Zöldi-Kovács László nyomdászattal való találkozása akkor kezdődött, amikor tizenévesként a Kéttemplom közben sétálva rácsodálkozott az ablakokban tárolt matricakartonokra és a félkör alakú újságnyomóformákra, amelyeken a Petőfi Népe oldalai voltak olvashatók. Az igazi találkozásra azonban 1964-ben került sor. Gimnazistaként, az akkor divatos politechnikai foglalkozás keretében, a nyomdába került beosztásra, ahol a gépmesterszakma alapjaival ismerkedett meg. Ez az élmény kihatással volt élete további szakaszára. 1966 januárjában pályát módosított, a gimnazistából magasnyomógépmester-tanuló lett.

Kezdettől fogva nagyon érdeklik a nyomógépek, és az azokon alkalmazott különböző szakmai fogások, megoldások. Ezen túlmenően igyekezett felkutatni minden olyan szakirodalmat, amely akkoriban hozzásegítette a nyomdászat minél jobb megismeréséhez. Ez az érdeklődése mindmáig megmaradt.

1971-ben a nyomda Vasút utcai ofszetüzemébe került, és ettől kezdve, egészen 1986-ig a Petőfi Nyomdában egyre jobban teret nyerő és folyamatosan modernizálódó ofszetterületen dolgozott. Közben szakmunkásvizsgát tett ofszetnyomtatásból és megszerezte a nyomdaipari technikusi végzettséget is. Néhány évig a szakmunkástanulók oktatójaként is tevékenykedett. Számára ez egy újabb kihívás volt, hiszen oktató munkájával a jövő generációját készíthette fel a szakmára.

Az 1986-os év döntő fordulópont volt az életében. Ekkor indult 15 éves nyomdai karrierje, amelyben kiemelkedő szerepet kap a flexibiliscsomagolóanyag-gyártás Petőfi Nyomdában történő sikerre vitele.  

Ebben az évben a nyomdavezetéstől fél évet kapott arra, hogy egy kollégájával együtt megtanulják a mélynyomtatást, valamint a gép üzembe állításához szükséges feltételeket is előkészítsék. Sikeresen megoldották a feladatot, és ezzel a Petőfi Nyomdában is elindult a hajlékonyfalúcsomagolóanyag-gyártás. Első vezetői megbízása ennek a területnek a vezetése volt, amely később bővült az Öntapadócímke-nyomó üzem hasonló feladatának ellátásával. 1992-ben már az újonnan létrehozott Flexibilis-divízió vezetője lett.

A mélynyomást a Petőfi Nyomdában a flexónyomtatás követte, ennek a technológiának a bevezetésében is jelentős szerepet kapott. 1995-ben a szakmai ranglétrán is előrelépett: a Petőfi Nyomda termelési menedzsere lett. A nyomdánál akkor meglévő öt technológia segítése lett a feladata. Fő hangsúly a minőség, a termelékenység és a hatékonyság fejlesztésén volt.

Az 1997. július 1-je újabb nagy fordulópont az életében, ugyanis Cofinec Hungary Rt. néven összevonták a Petőfi és a békéscsabai Kner Nyomdát. Zöldi-Kovács László a Petőfi Nyomda Kft. néven működő cég termelési igazgatói megbízását kapta meg. Ezt a feladatát is sikeresen látta el.

2000-ben újabb változás: a Frantschach Packaging AG, osztrák központú papíripari cégcsoport lett a Cofinec Hungary Rt. új tulajdonosa, amely megkezdte a Petőfi Nyomda és a békéscsabai Kner Nyomda  profilok szerinti szétválasztását. Tekintve, hogy Zöldi-Kovács Lászlónak a flexibilis csomagolóanyag gyártása területén volt jelentős mértékű tapasztalata, ennek a kft.-nek a termelési igazgatója lett. Mint minden addigi munkáját, ezt is a legnagyobb lelkesedéssel, odaadással kezdte meg. Ebben a feladatkörében nemcsak a kecskeméti, hanem a békéscsabai mélynyomásos flexibiliscsomagolóanyag-gyártás is hozzá tartozott. Komoly feladat volt a két csapat integrálása, de sikeresen megoldotta, és kollégáival együtt megkezdte a felkészülést a két ,,albérletben” lévő Frantschach-nyomda egy helyre telepítésére.

Rövid időn belül kiderült azonban, hogy az ő elképzelései és a cég vezetéséé egészen eltérőek, ő azokat nem tudja felvállalni. A végeredmény: 2000 szeptemberében közös megegyezéssel megvált a Frantschach cégtől.

Ezt követően rövid ideig tanácsadóként dolgozik a nyomtatottcsomagolóanyag-gyártás területén. 2001-ben közös érdeklődés eredményeként felkérést kap a Petőfi Nyomda vezetőjétől, fejlesztő-technológusi munkakörre, amelyet elfogad. Feladata a technológiát szinten tartani, fejleszteni, tervezni az új beruházások technológiáját és azokat figyelemmel kísérni. Komoly szerepet kapott az STI-csoport romániai nyomdájának a kialakításában és beindításában.

Zöldi-Kovács László mindig fontosnak tartotta, és tartja ma is, a kecskeméti nyomdászat történetével való foglalkozást. Ennek keretében vett részt a kecskeméti nyomdászat fejlődését bemutató tablók és az ezt tartalmazó kiadvány elkészítésének szervezési munkájában.

Zöldi-Kovács László igazi nyomdász. Pályafutása során a szakmát mindvégig komplexen szemlélte, mindig a legjobb megoldásokra törekedett. Elvitathatatlan érdemei vannak a flexibiliscsomagolóanyag-gyártás Petőfi nyomdai beindításában és annak sikerességében. A Petőfi Nyomdában végzett munkájáért az idők során jó néhány vállalati és miniszteri elismerésben részesült, de ezek közül számára legértékesebb a Petőfi Nyomdáért elismerés.

Zöldi-Kovács László a hazai csomagolóanyag-gyártás és ezen belül a flexibiliscsomagolóanyag-gyártás egyik legképzettebb szakértője. Elmondása szerint addig szeretne hasznára lenni a Petőfi Nyomdának, amíg eredményesen tudja segíteni az ott folyó munkát.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház