Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 2. 05:52 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés A péntekre virradó éjszaka során átmenetileg mindenhol erősen megnövekszik a felhőzet, és északon csak elszórtan, máshol több helyen számítani kell eső, zápor, zivatar kialakulására, melyeket helyenként nagymennyiségű csapadék, és erős széllökések kísérhetnek. Hajnaltól északnyugat felől már felszakadozik a felhőzet. Gyenge, mérsékelt marad a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18°C között alakul. Napközben eleinte csökken, majd délnyugat, nyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet. de emellett hosszabb napos időszakokra is kilátás van. A reggeli órákban még a Tiszántúlon, délután a délnyugati határvidéken alakulhat ki egy-egy zápor vagy zivatar. Gyenge, mérsékelt marad az északnyugati szél. 25 és 30°C közötti maximumokra van kilátás.

  Szombat hajnalban északnyugaton változóan, máshol gyengén felhős, vagy derült lesz az ég. Gyenge lesz az északi, északkeleti szél. Hajnalra 12 és 17°C közé süllyed a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken gyenge hidegfronti hatásra számíthatunk. Ennek következtében csökken a vérnyomás, erősödhetnek a reumatikus fájdalmak, fokozódik a trombózisveszély. Az arra hajlamosaknál migrén, fejfájás, tompultság fordulhat elő. Az alvás mélyebb és könnyebb lesz. Az autóval közlekedőknek érdemes jobban odafigyelni, ugyanis tompábbak lehetnek a reflexek, nőhet a reakcióidő.

Közlekedésmeterológia

Estétől kezdve záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk, melyek környezetében nedves, csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. Zivatarok környezetében hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, megerősödhet a szél. Holnap napközben eleinte még a Tiszántúlon, délután inkább délnyugaton alakulhat ki helyenként zápor, gyenge zivatar a fentébb említett kísérőjelenségekkel. A naposabb tájakon érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 33. héten tovább erősödött a pollenterhelés. Valamennyi gyomnövény, a csalánfélék, a parlagfű, a kender, az üröm, a libatopfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, az és a lórom virágpor szórása kisebb-nagyobb mértékben növekedést mutatott. Ugyanakkor elmondható, hogy a csapadékos, viharos napokon és országrészeken az elmúlt héten is jellemző volt az értékek egy-két kategóriával való visszaesése. Aktuálisan elsősorban a parlagfű és az üröm pollenszórására kell koncentrálni: ezek tömeges virágzása megkezdődött és komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. A parlagfű pollenszáma a múlt hetihez képest négyszeresére nőtt. A hét végére már a legtöbb városból nagyon magas parlagfű pollenszintet jelentettek, ez alól csak Pécs, Szolnok, Tatabánya és Zalaegerszeg volt kivétel, ahol magas értéket mértek. A parlagfű jelenleg az összpollenszám közel egyharmadát adja. A leggyakoribb továbbra is az alacsonyabb allergenitású csalánfélék virágpora, amelyek koncentrációja valamennyi városban magas. A kender virágporszintje is magas a legtöbb mérőállomáson, míg Szekszárdon nagyon magas, Mosdóson és Szombathelyen alacsony illetve közepes. A libatopfélék, az útifű és a pázsitfűfélék pollenszáma azonban már legfeljebb a közepes szintet éri el. A lórom virágporkibocsátása országszerte alacsony, csak Salgótarjánban érte el a közepes szintet. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spórakoncentrációja nagyon magas, azonban a Cladosporium eredet allergénterhelés csak Győrött volt ilyen szintű.

Kövessen minket a Facebookon is!