Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 2. 08:12 | Szerző/forrás: kormany.hu

Közgazdászokkal egyeztetett Orbán Viktor és Matolcsy György

Képgaléria
Közgazdászokkal egyeztetett Orbán Viktor és Matolcsy György
A szakemberek egyetértettek abban, hogy nagyon súlyos a nemzetközi pénzügyi helyzet és Magyarországnak meg kell őriznie gazdaságpolitikai vívmányait.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője elmondta: a miniszterelnök a magyar gazdasági élet kiemelkedő szereplőit, 11 neves közgazdászt hívott konzultációra annak érdekében, hogy a nemzetközi gazdasági életben kialakult helyzetet és ennek magyarországi hatásait megtárgyalják. A meghívottak voltak Bod Péter Ákos, az MNB volt elnöke, Csaba László egyetemi tanár, Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke, Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezetője, Barcza György, a K&H vezető elemzője, Szász Károly, a PSZÁF elnöke, Töröcskei István, a Széchenyi Bank elnöke, Szapáry György, hazánk washingtoni nagykövete, Arnold Mihály, a NAV elnökhelyettese, Soós Lőrinc, a Magyar Statisztikai Társaság elnöke és Auth Henrik, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatója. Megállapodás született arról, hogy a jövőben rendszeressé válnak az ilyen találkozók, és havonta értékelik a gazdasági folyamatokat.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy ritka egyetértés volt a jelenlévők között abban, hogy a külső globális pénzügyi válság egy új szakaszában vagyunk, ami erőteljes kockázatot rejt Magyarország számára. A miniszter emlékeztetett, hogy az elmúlt egy évben ugyan kiléptünk a veszélyzónából, de Magyarország továbbra is sebezhető a 2002 után rosszul felhalmozott államadósság miatt.

Matolcsy György elmondta azt is, hogy a közgazdászok között egyetértés volt, hogy napjaink nemzetközi pénzügyi válsága azért különösen súlyos, mert három vezető gazdasági térség, az Egyesült Államok, az eurózóna és Japán is egyszerre küzd a pénzügyi nehézségekkel. Egyetértés volt abban is, hogy a válság nem múlik el gyorsan - fűzte hozzá.

Magyarországnak meg kell védeni az elmúlt egy év gazdaságpolitikai eredményeit. A miniszter kiemelte, hogy ezek közül kiemelten fontos, hogy folytatni kell az államadósság-csökkentést, és meg kell őrizni az egykulcsos, arányos jövedelemadó-rendszert. A közgazdászok mind egyetértettek abban, hogy nem szabad emelni a jövedelemadót, és nem szabad megszorító csomagokkal sem sokkolni a lakosságot. A Kormány is ezekhez szeretné tartani magát - jelentette ki Matolcsy György.

A szakértők az ország egyik legsúlyosabb problémájának nevezték a devizahitelezést. Üdvözölték a Kormány eddigi lépéseit ezen a területen, és további intézkedéseket sürgettek - mondta a miniszter.

Kövessen minket a Facebookon is!