Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 6. 09:23

Biztonságos játszótereket az óvodákba is!

Biztonságos játszótereket az óvodákba is!
Elérkezett a szeptember elseje, ami mindannyiunk tudatában az iskola-, óvodakezdéssel fonódik szorosan össze. Így van ezzel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) is. A közelmúltban zárult le a hatóság játszótereket célzó vizsgálata. Ennek tapasztalataiból kiindulva Budapest Főváros Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége egy új kezdeményezéssel él az óvodákat üzemeltető kerületi önkormányzatok felé, melynek célja, hogy az ott működő játszóterek megfelelő állapotáról, az esetleges szükséges intézkedések megtételéről tájékoztassa az érintetteket. Az NFH ezen lépéssel szeretné megelőzni az esetleges baleseteket, amiket a nem korszerű és a szigorú műszaki szabályozásnak nem megfelelően kialakított játszótéri eszközök használata okozhat.

A gyermekek megfelelő, egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy sokat tartózkodjanak a szabad levegőn, és sokat mozogjanak. Erre az egyik legjobb hely a játszótér, amely a társas érintkezés első helyszíne. A játszótéri eszközök használata azonban különböző veszélyeket, kockázatokat is magában rejt. Megfelelő, a szabványok előírásait figyelembe vevő tervezéssel, anyagválasztással, telepítéssel és rendszeres karbantartással azonban egyes veszélyek kizárhatóak, mások csökkenthetőek, minimalizálhatóak, elfogadható szinten tarthatóak.

 

Az e területre fókuszáló hatósági ellenőrzések célja annak megállapítása volt, hogy

 

1.      a kereskedelmi forgalomban árusított játszótéri eszközök forgalmazási, valamint

2.      a közterületi játszótereken található, már telepített játszótéri eszközök üzemeltetési körülményei megfelelnek-e a vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak.

 

A témavizsgálat keretében 58 kereskedelmi egységben összesen 2.247 db játszótéri eszköz ellenőrzésére került sor, ebből 389 db esett kifogás alá, mely 17%-os kifogásolási arányt jelent.

 

A megfelelőségi tanúsítványok meglétével és jelölések szempontjából is csak minimális hiányosság került megállapításra. A játszótéri eszközök dokumentációját jellemzően abból az okból kifogásoltuk, hogy a játszótéri eszköz általános terméktájékoztatója, telepítési, szerelési, karbantartási, felülvizsgálati és használati utasítása magyar nyelven nem állt rendelkezésre, vagy hiányos volt.

 

A telepített játszótéri eszközökés üzemeltetőik körében összesen 333, közterületen található, jellemzően önkormányzati tulajdonban és üzemeltetésben lévő játszótér ellenőrzésére került sor. A vizsgált több, mint kétezer telepített eszköz közel felénél tárt fel hatóságunk valamilyen hiányosságot, melyek a következők voltak:

 

-          megfelelőségi tanúsítvány hiánya

-          karbantartási és ellenőrzési terv hiánya

-          kétévenként kötelező vizsgálat elmulasztása, avagy a vizsgálat által megállapított hibák megszüntetésének mellőzése

-          az elvégzett intézkedésekről vezetett nyilvántartás hiánya

 

A fogyasztóvédelmi felügyelőségek eljárásaik során megtették a megfelelő lépéseket és intézkedéseket a hiányosságok megszüntetése érdekében. Ennek keretében jellemzően kötelezésre szóló határozatok kerültek kiadásra.

 

A fenti ellenőrzési tapasztalatok hatására az új kezdeményezés keretin belül a következő hetek folyamán a hatóság munkatársai a főváros területén működő számos, önkormányzati fenntartású óvodákba kívánnak ellátogatni. Céljuk meggyőződni arról, hogy az ott található kültéri játékok, kiegészítő eszközök, mint pl. a csúszdák, mérleghinták, ütéscsillapító felületek, stb. megfelelnek-e a szabványokban és egyéb biztonságossági előírásokban, jogszabályokban meghatározott követelményeknek, valamint egyben azok tényleges állapotát is szemrevételezzék. Az esetlegesen tapasztalt hiányosságok esetén, a hatóság munkatársai felhívják az intézmény figyelmét azok orvoslására. Ezen kívül a felmérés külön figyelmet szentel majd az ilyen eszközök tekintetében előírt dokumentáció (pl. megfelelőségi tanúsítvány, karbantartási és ellenőrzési terv, stb.) meglétének, szabályosságának is.

 

Mivel, a nem megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező, valamint nem megfelelő módon kezelt, illetve használt játszótéri eszközök potenciálisan veszélyeztethetik az óvodás gyermekek életét, egészségét – tekintettel a közelmúltban történt, ilyen eszközökkel kapcsolatos sajnálatos balesetekre is - a hatóság kiemelt feladatának tekinti, hogy preventív jelleggel felhívja a figyelmet az esetleges hiányosságokra, hogy ezzel is hozzájáruljon a gyermekek biztonságának fokozásához.

Kövessen minket a Facebookon is!