Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 7. 08:43

ELKEZDŐDÖTT AZ ISKOLA!

ELKEZDŐDÖTT AZ ISKOLA!
Szeptember 1-én becsengettek a tanintézményekbe, így reggelente már iskolába igyekvő diákokkal lehet találkozni. Az iskolakezdés kapcsán azonban nem árt odafigyelni a kisdiákok testi épségére és biztonságára. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

BIZTONSÁGBAN AZ UTAKON:
Sajnos a tanévkezdéskor megemelkedik a gyermekbalesetek száma. Ennek egyik oka, hogy a szünidőt követően időbe telik, míg a gyermekek ismét felveszik a napi ritmust és visszazökkennek a megszokott rendbe. Fontos, hogy a szülők iskolába indulás előtt beszéljék meg gyerekeikkel a lehetséges közlekedési útvonalakat, ismé-teljék át velük a szükséges közlekedési szabályokat, hívják fel figyelmüket a lehetsé-ges veszélyhelyzetekre. A gyalogosan közlekedő kisebb gyermekekkel az első na-pokban közösen tegyék meg az érintett útvonalat, beszéljék meg hol közlekedjenek, különösen figyelve az úttesten való átkelés módjára és helyszínére.
A biztonságos kerékpározáshoz a KRESZ ismerete mellett hozzátartozik a gyakorlat és a járművek megfelelő felszerelése, műszaki állapota is. Sötétedés után a gyermek jobb láthatósága érdekében jó szolgálatot tesznek a különböző mó-don viselhető fényvisszaverő jelzések.
HOGY NE VÁLJANAK LOPÁS ÁLDOZATÁVÁ:
Egyre több diák visz magával az iskolába nagy értékű mobiltelefont, mp 3 lejátszót. Napjainkban szinte versenyeznek egymással a fiatalok, hogy kinek értékesebb, kinek tud többet a mobilja, zenelejátszója. Iskolába menet vagy hazafelé tartva, különösen a tömegközlekedési járműveken utazóknak ajánlatos, hogy a pénztárcájukat, mobil-telefonjukat, mp3 lejátszójukat ne tartsák könnyen elérhető helyen pl. a nadrág far-zsebében vagy nyitott táskában, mert onnan könnyen eltulajdoníthatók.
Az osztályteremben ne hagyjanak a fogasra akasztott kabátokban pénzt, mobilt, egyéb értéket, mert onnan könnyen elemelhetőek. A nadrágzsebből, a táska oldalzsebéből kieső, esetleg a más által eltulajdonított értékeket a szülők nehezen pótolják, az iskolának pedig plusz munkát adnak a kereséssel kapcsolatos feladatok.

KÁBÍTÓSZER FOGYASZTÁS ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN:
Abban az esetben, ha – akár utcán, az iskolában vagy annak közvetlen közelében - valakinek ismeretlen eredetű, alakú, formájú tablettát, port, gyanús édességet ajánlanak kipróbá-lásra, azt haladéktalanul jelezze egy ismerős felnőttnek (szülő, pedagógus, rendőr). A dílerek – akik gyerekeknek kábítószert ajánlanak kipróbálásra – elsődleges célja az, hogy a gyerekeket a kábítószer fogyasztásra rászoktassák. Ezért a rendőrségnek őket a lehető leghamarabb el kell fognia.
TEGYÜNK AZ ERŐSZAK ELLEN:
Sajnos egyre többet hallani az iskolán belüli erőszakról, amikor diákok egymást vagy tanáraikat bántalmazzák. A szakirodalom szerint az iskolai erőszak fogalmába a fizi-kai agresszió mellett a szóbeli, a lelki bántalmazás, a szexuális abúzus is beletarto-zik, ha az elkövetés helye az oktatási intézmény és/vagy ha az elkövető és az áldozat iskolapolgárnak tekinthető. Az iskolai környezetben előforduló erőszakos csele-kedetekkel legeredményesebben az iskola veheti fel a harcot, hiszen az ott dolgozó pedagógusok azok, akik a gyerekekkel közvetlen, napi kapcsolatban állnak. Tudato-sítani kell a diákokban, hogy játékból, poénból vagy csak a barátok elismerésének kivívása miatt diáktársakat, tanárokat bántani, fájdalmat, sérülést okozni esetleg mástól az értékeit elvenni veszélyes és büntetendő, amiért a 14. életévüket betöltött gyerekek már akár büntetőjogi felelősséggel is tartoznak, ez-által bűncselekmények elkövetőivé is válhatnak.
Sok fiatal tévesen úgy gondolja, hogy a közterületen lévő padnak, a játszótér hintájának, csúszdájának nincs gazdája, ezért arra nem is kell vigyázni, hiszen senki sem kérheti számon rajtuk, ha szétvernek egy padot. Ez tévedés, hiszen a rongálással okozott kárt a tulajdonos megtéríttetheti.
A fenti célok elérése érdekében rendőrség munkatársai rendszeresen végeznek fel-világosító tevékenységet a megye általános és középiskoláiban, a D.A.D.A. és EL-LEN-SZER programok keretében. Az „iskola rendőre” elnevezésű kezdeményezés végrehajtása során pedig az iskola életének szerves részévé válik a feladatot vállaló rendőr, a tanórákon, tanítási időn kívüli foglalkozások, szülői értekezletek, fogadó-órák során hozzá közvetlenül fordulhatnak a diákok, pedagógusok, szülők.
FONTOS, HOGY A GYEREKEK ISMERJÉK AZOKAT A TELEFONSZÁMOKAT, AMELYEKEN KERESZTÜL SEGÍTSÉGET TUDNAK KÉRNI, HA BAJBA KERÜLNEK! FELTÉTLENÜL ISMERJÉK A SEGÉLYHÍVÓ TELEFONSZÁMOKAT: 104, 105, 107, 112!

Kövessen minket a Facebookon is!